Atmel AVR

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Atmel AVR ATmega8 i 28-pins DIP kapsel.

Atmels AVR-serie är en grupp integrerade mikroprocessorer, eller mer korrekt, enchipsdatorer med RISC-arkitektur och linjär adressering. AVR-serien bestod till en början enbart av 8-bitars processorer, men Atmel har även börjat producera 32-bitars processorer som kallas AVR32. Processorerna har inbyggt ROM, RAM och en uppsjö periferienheter såsom räknare, A/D-omvandlare, "watchdog" etc.

Historia och uppbyggnad[redigera | redigera wikitext]

AVR-arkitekturen beskrevs först av två studenter vid Norges tekniske høgskole (NTH), Vergard Wollan och Alf-Egil Bogen. Den senare skrev ett examensarbete med titeln High Speed Analog to Digital Converters in CMOS 1992.

Processorn är av RISC-typ och har, beroende på modell, en klockfrekvens på upp till 32 MHz och bygger på en s.k. Harvard-arkitektur. Detta gör det möjligt att exekvera ett program med upp till en MIPS per MHz, dvs. en miljon instruktioner per sekund och MHz. AVR kännetecknas av en mycket effektiv programexekvering (~1 instruktion per klockcykel) vilket kan ge processorkraft på upp till 20 MIPS. De har ett RAM-minne för stacken, ett flash-minne som används för att lagra det program som skall exekveras samt det icke-flyktiga EEPROM-minnet för att lagra annan godtycklig data. Bland de inbyggda funktionerna finns bland annat A/D-omvandlare med multiplexer, räknare, UART/USART, TWI, ISP, SPI, inbyggd oscillator, LCD-drivare, spänningskomparatorer, pulsbreddsmoduleringsregister med mera.

Enchipsprocessorerna har försetts med ICP (In-Circuit Programming), även kallat ISP (In-System Programming) vilket ger möjlighet att via ett seriellt gränssnitt skriva och läsa till det inbyggda Flash-ROM:et och EEPROM:et.

Atmel STK500 starter kit

AVR har, främst på grund av det låga priset och sina i sammanhanget billiga utvecklingsverktyg, kommit att bli väldigt populär både bland hobbyister och i kommersiella tillämpningar. Atmel tillhandahåller AVRStudio som är en utvecklingsmiljö för assemblering, simulering och avlusning. Kompilatorer från ImageCraft och IAR Systems används ofta i kommersiella applikationer, men även GNU GCC som är fri programvara. WinAVR[1] är en implementation av GCC-sviten som kan integreras direkt i AVRStudio.

Till skillnad från många andra mikrokontrollers så finns det för AVR ett fritt, unix-kompatibelt, och stabilt mjukvaruverktyg i GCC och tillhörande stödprogram för att kompilera, assemblera, och överföra programkod till mikrokontrollern. Detta innebär att tillgången till verktygen är säkrad för framtiden och stor flexibilitet i användandet av verktygen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”WinAVR på Sourceforge.net”. http://winavr.sourceforge.net/. Läst 24 juli 2010.