Hoppa till innehållet

Audiometri

Från Wikipedia

Audiometri är en metod för att mäta hörseln och identifiera ifall individen har en hörselnedsättning. Testet genomförs oftast av en audionom i hörselkliniker, audiologiska mottagningar, sjukhus eller privata kliniker. På vissa vårdcentraler kan man erbjuda grundläggande mätning som utförs av sjuksköterskan. Det vanligaste testet inom audiometri är tonaudiometri, där man mäter hörtrösklarna för rena toner vid olika frekvenser. Testet genomförs vanligtvis genom att en person får lyssna på ljud via hörlurar eller en benledare, och personen signalerar när de har hört ljudet, oftast genom en knapp som de får i handen. Resultaten presenteras i ett audiogram som visar hörtrösklarna för varje öra. Utöver tonaudiometri finns det andra metoder för att mäta andra delar i öronen såsom impedans-mätning som mäter mellanörats funktion och kan hjälpa till att identifiera problem som t.ex vätska i mellanörat eller skador på trumhinnan. Tympanometri mäter trumhinnans rörlighet[1][2].

Talaudiometri[redigera | redigera wikitext]

Taluppfattningstester eller talaudiometri bedömer hur väl en person kan uppfatta tal i olika ljudmiljöer. Dessa tester hjälper till med att få en överblick över personens hörseln, förmågan att uppfatta talljud, ord och muntlig kommunikation [3]. Det finns olika tal-mätningar, de två vanligaste är Maximal taluppfattning och Tal-i-brus [4].

Under testet får personen lyssna på en serie ord eller meningar som spelas upp, vanligtvis via hörlurar. Orden eller meningarna kan spelas samtidigt som brus eller utan brus, personen ska upprepa ordet eller nyckelordet i meningen efter att den presenterats. Ljudnivån för testet är beroende på patientens audiogram [3].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]