Australien (kontinent)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En karta som visar kontinenten Australien

Kontinenten Australien består av den australiska landmassan (historiskt kallad Nya Holland) samt Nya Guinea och Tasmanien. Kontinenten kallas ibland även Sahul, särskilt med syfte på den period under pleistocen, då havsnivån var betydligt lägre och det verkligen var en sammanhängande landmassa. Kontinenten är till ytan den minsta av alla kontinenter, och utgör huvuddelen av landarealen i världsdelen Oceanien. Forskare är också osäkra om man ska säga att Australien är en ö eller kontinent. Om Australien är en kontinent, så är Grönland världens största ö. Ibland kallas Australien för ökontinent.[1]

Nya Holland[redigera | redigera wikitext]

Fastlandet i Australien kallas historiskt Nya Holland (nederländska Nieuw Holland, engelska New Holland, latin Nova Hollandia). Australien och Nya Holland är inte synonyma. Nya Holland är varken synonymt med världsdelen Australien eller den suveräna staten Samväldet Australien, eftersom Nya Holland inte inbegriper till exempel Van Diemens Land (nuvarande Tasmanien).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Australien”. http://www.nrm.se/download/18.2dd90b77111b2c6f6028000980/1367704977689/lararhandledning_australien.pdf. Läst 21 november 2013.