Azrael

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För seriefiguren i Smurferna, se Azrael (seriefigur).

Azrael är en ängel som förekommer i den muslimiska-judisk-kristna traditionen, och förknippas ofta med dödens ängel som omnämns i Koranen. Namnet betyder ordagrant "Gud hjälper". Azrael (enligt den kristna och judiska läran) är den dödsängel som bestämmer över vem som ska dö och vem som får leva. han avbildas ofta i svart änglaskrud, sex par svarta vingar (vilket kan vara ett tecken på att Azrael är likställd med en Seraf) och en lie i ena handen, i den andra handen bär Azrael en bok där alla varelsers namn står skrivet, det sägs att När någon dör är det för att Azrael stryker personens namn ur boken. Gestaltningen av Azrael tros härstamma från det mytologiska väsendet Karon, färjkarlen ur grekiskt mytologi. I den gamla sumeriska tron finns ett väsen ganska likt Azrael nämligen "XUL-Dúman" (ordagrant: Guden med Vågen), ett väsen som bestämde över liv och död.

Tillsammans med Jibrail, Mīkhā'īl och Isrāfīl, dödsängeln, kallad Azrail på arabiska(عزرائيل), muslimer tror att de fem är de ärkeänglarna närmast gud. [4] Han och hans underordnade änglar [5] är ansvariga för att ta den avlidnes själar bort från kroppen. [6] Azrail agerar inte självständigt utan tar order från Gud och tar bara de som befalldes att tas. I stället för att bara representera en oberoende personifierad död beskrivs Azrail i islamiska källor som underordnad av Guds vilja "med den djupaste vördnaden". [7]

Flera muslimska traditioner berättar om möten mellan Dödsängeln och profeterna, den mest kända är en konversation mellan Dödsängeln och Moses. [8] I en islamisk berättelse blev Idris vän med dödens ängel. Idris erbjöd honom mat, varefter han avslöjade för honom sin icke-mänskliga väsen, för att han som ängel inte äter. Senare visade dödens ängel honom himlen. [9] Azrail normala utseende är inte olik de andra ärkeänglarna, utan hans skepnader kan variera beroende på människan som vars själ ska tas. De goda människorna ser honom som en gudalik skepnad, vars onda människor ser honom som avskräckande skepnad. . I en annan islamisk berättelse frågade sig Profeten Abraham vilken avskräckande skepnad han kan komma i för de onda, vars dödsängel visade profeten denna skepnad som fick profeten att falla ned på marken av rädsla.