Azulejos

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Azulejopanel från andra hälften av 1700-talet i Carcavelos, Portugal
Azulejos i Córdoba, Spanien
Azulejoklädd fasad i Lissabon

Azulejos är flerfärgade glacerade fajansplattor med upphöjda ornament, som framställs genom pressning i form eller skärning för hand i plattan. Azulejos tillverkades från och med 1300-talet av morerna i Spanien, och användes som väggbeklädnader.[1] Under 1400-talet började de importeras till Portugal.[2]

I Portugal har användandet av azulejos tagit sig många olika uttryck sedan 1700-talet. De är ett typiskt drag i landets arkitektur och används både för att skapa bilder, där varje platta är unik, och som fasadbeklädnad med upprepade geometriska mönster.[2] Namnet kommer från arabiskans az-zulayi som betyder "liten sten". Plattorna är vanligtvis kvadratiska med cirka 13-15 cm sida.[3] Av tradition är de oftast blå,[4] men både äldre och modernare plattor finns med många olika färger.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1929). Svensk uppslagsbok. Bd 2. Malmö: Baltiska förlaget AB. sid. 1007 
  2. ^ [a b] ”AZULEJOS: The ËËArt of Ceramic Tiles in Lisbon and Portugal”. www.golisbon.com. http://www.golisbon.com/culture/azulejos.html. Läst 1 december 2016. 
  3. ^ ”Encyclopedia Britannica: Azulejo”. https://www.britannica.com/art/azulejo. Läst 1 december 2016. 
  4. ^ ”Definition of AZULEJO”. www.merriam-webster.com. http://www.merriam-webster.com/dictionary/azulejo. Läst 1 december 2016.