Córdoba, Spanien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 37°53′N 4°47′V / 37.883°N 4.783°V / 37.883; -4.783

Córdobas placering i Spanien.
La Mezquita

Córdoba är en stad i regionen Andalusien i södra Spanien. Den ligger cirka 130 kilometer norr om turistområdet Costa del Sol. Staden, som ligger vid floden Guadalquivir, har 323 600 invånare (2007).

Córdoba är en industristad med livsmedels-, metall- och kemisk industri. Staden är också bekant för sitt fina (och ibland också dyra) konsthantverk med rötter i den moriska tiden – bland annat filigranarbeten i silver och speciell keramik.

Under det moriska styret byggdes en stor moské i staden som senare har omvandlats till en katedral. Nu går den under namnet Mezquita och är ett vanligt resmål.

Staden erövrades 716 av muslimerna och var från 929 till 1031 centrum för kalifatet Córdoba. Under denna tidsperiod utvecklades Córdoba till en av Europas största och rikaste städer. Stadens kulturutveckling fick stor betydelse även för det kristna Västeuropa, som till stor del genom Córdoba fick tillgång till arabisk vetenskap och klassiska grekiska verk. Córdoba erövrades 1236 av det kristna Kastilien.

Bland berömda personer som föddes i Córdoba kan nämnas Seneca d.ä., Averroes och Maimonides.

Sånggruppen Las Ketchup kommer från Córdoba.

Samhällslänkar[redigera | redigera wikitext]