Böhmiska bröderna

Från Wikipedia

Böhmiska bröderna (på tjeckiska: Jednota bratrská, på latin: Unitas Fratrum = Brödernas enhet), även kända som Tjeckiska brödraskapet och Mähriska bröderna, var en reformrörelse inom den romersk-katolska kyrkan. Medlemmar av rörelsen skapade den första översättningen av Bibeln till tjeckiska, där man i stället för latinet utgick från originalspråken, hebreiskan och grekiskan.

Rörelsen, som uppstod år 1458, reagerade mot många präster, vilka man ansåg såg mer till det egna välbefinnandet än själsligt arbete, så som man fann att det stod i Bibeln. Brödraförsamlingen bestod främst av präster och var en utvald sammanslutning av människor, som försökte leva i enlighet med evangeliet.

Den mest kände av dessa präster var Jan Hus, som på grund av sin kritik av den katolska kyrkan brändes på bål den 6 juli 1415. I många av sina idéer var Hus en direkt föregångare till Martin Luther. En annan betydande gestalt inom brödraförsamlingen var Johann Amos Comenius.

Brödraskapet utsattes under långa perioder för förföljelser. 1722 gav greve Nikolaus Ludwig von Zinzendorf (17001760) vid sitt gods i Oberlausitz skydd åt de böhmiska bröder, som tvingats fly motreformationen i bland annat Böhmen och Polen. Härmed såddes fröet till herrnhutismen.

Se även