Oberlausitz

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Oberlausitz historiska vapen.
Karta över Oberlausitz historiska gränser fram till Napoleonkrigen. Regionen öster om Lausitzer Neisse tillhör sedan 1945 Polen, medan återstoden ligger i Tyskland.

Oberlausitz, högsorbiska: Hornja Łužica, polska: Łużyce Górne, är ett historiskt landskap som idag till största delen ligger i den tyska delstaten Sachsen, men också till liten del i västra Polen och södra Brandenburg.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Oberlausitz är en del av den större regionen Lausitz. De delar av Oberlausitz som idag ligger i Sachsen omfattar Landkreis Kamenz, Landkreis Bautzen, Landkreis Löbau-Zittau och Niederschlesischer Oberlausitzkreis, samt de kreisfria städerna Görlitz och Hoyerswerda. Den sydligaste delen av brandenburgska Landkreis Oberspreewald-Lausitz tillhör också Oberlausitz. Den del av Oberlausitz, mellan floderna Lausitzer Neisse och Kwisa, som sedan 1945 tillhör Polen, tillhör administrativt Nedre Schlesiens vojvodskap.

Huvudstaden i det historiska Oberlausitz var Bautzen. Den största staden i området är Görlitz-Zgorzelec, en stad som sedan 1945 administrativt är delad i två delar av den tysk-polska gränsen.

Högsorbiska som minoritetsspråk[redigera | redigera wikitext]

I Oberlausitz talar en betydande minoritet av befolkningen högsorbiska, som är officiellt minoritetsspråk i vissa kommuner i området.

Bautzen (tyska)/Budyšin (sorbiska), Tyskland
Ringenhains landskap i Oberlausitz

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]