BREEAM

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

BRE Environmental Assessment Method (BREEAM) är ett frivilligt miljöklassningssystem som utvecklades i Storbritannien i början av 1990-talet av BRE. BRE var från början ett statligt institut men har privatiserats och ägs idag via en stiftelse bestående av aktörer i branschen.

BREEAM har idag använts för att klassificera över 110 000 byggnader och en halv miljon byggnader är registrerade för klassificering. BREEAM är det mest spridda av de internationella systemen i Europa. Motsvarade system som används i andra delar av världen är LEED i Amerika, Green Star i Australien och CASBEE i Japan. Utöver de internationella klassificeringssystemen finns den hundratals nationella system som utvecklats av olika företag och forskare.

I Europa har Nederländerna beslutat att anpassa och använda BREEAM. Dutch Green Building Council arbetar nu med att ta fram BREEAM-NL. Ett flertal länder, till exempel Frankrike, Spanien, Ryssland, Turkiet och Lettland, har dessutom beslutat att inleda ett sådant arbete. I Sverige arbetar Sweden Green Building Council med anpassningen av BREEAM till svenska förhållanden samt för att överta hanteringen av certifieringssystem i Sverige. Den svenska versionen BREEAM-SE av miljöcertifieringssystemet BREEAM Commercial är nu godkänd av BRE Global i England.

Märkning[redigera | redigera wikitext]

Byggnaderna klassificeras enligt följande betygskala

  • Passed
  • Good
  • Very Good
  • Excellent
  • Outstanding

Märkningen åskådliggörs även med en till fem stjärnor. Redan betyget ”Passed” innebär att byggnaden klarar lägstanivån i myndighetskrav och normer. ”Outstanding” är mycket svårt att nå och dessutom erfordras särskilda innovationspoäng där helt nya lösningar används.

Fördelen med att göra en märkning är att byggnaden får en tydlig nivå på sin miljöprestanda utifrån ett livscykelperspektiv.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]