Balthasar Woll

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Balthazar Woll)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Balthasar Woll
Information
Född1 september 1922
Wemmetsweiler
Död18 mars 1996
Sennestadt
FörsvarsgrenWaffen-SS
Tjänstetid1941-1945
GradSS-Oberscharführer
Enhet3. SS-Panzer-Division Totenkopf
1. SS-Panzergrenadier-Division "Leibstandarte Adolf Hitler"
Schwere SS-Panzer-Abteilung 101
Slag/krigDemjansk-fickan
Slaget vid Kursk
Operation Overlord

Balthasar Woll, född 1 september 1922 i Wemmetsweiler, Merchweiler, Saarland, död 18 mars 1996 i Sennestadt, Bielefeld, var en tysk SS-Oberscharführer i Waffen-SS som fick Riddarkorset av Järnkorset.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Efter en lärlingsutbildning som elektriker, anmälde sig Woll den 15 augusti 1941 som frivillig till Waffen-SS. Han var kulspruteskytt i 3:e kompaniet i SS-Totenkopf-Infanterie-Regiment 3. Han skadades under striderna vid Demjansk-fickan söder om Leningrad och sändes till sjukhus i Tyskland. Under tillfrisknandet från sina skador tilldelades han Järnkorset av andra klassen och Såradmärket i svart.

Efter att Woll återhämtat sig omskolades han till stridsvagnsskytt och i slutet av 1942 kommenderades han till 13:e kompaniet i SS-Panzerregiment 1 inom 1. SS-Panzergrenadier-Division "Leibstandarte Adolf Hitler". Kompaniet var ett tungt stridsvagnskompani utrustat med Tiger I-stridsvagnar, kompaniet avskildes från divisionen i augusti 1943 och överfördes till Schwere SS-Panzer-Abteilung 101. Woll tilldelades Riddarkorset av Järnkorset i januari 1944 som enda stridsvagnsskytt och i oktober 1944 befordrades han till SS-Oberscharführer. Woll tjänstgjorde som stridsvagnsskytt tillsammans med Michael Wittmann som räknades som en av de stora stridsvagns-essen. Tillsammans spelade de huvudrollen i Slaget vid Villers-Bocage. När Wittmann, stupade i Normandie 1944, blev Woll svårt sårad, men överlevde kriget.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]