Normandie

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Regionen Normandie med sina fem departement.
  Provinsen Normandie
  Provinsen Perche
  Kommuner som historiskt tillhört provinsen Normandie, men nu tillhör andra regioner.
Normandiska riddare med målade vapensköldar deltar i slaget vid Hastings (från Bayeuxtapeten, tillverkad ca år 1077).

Normandie (eller Normandiet) är en historisk provins i nordvästra Frankrike, vid Engelska kanalen, som sedan 2016 utgör en egen region (tidigare bestod den av regionerna Basse-Normandie och Haute-Normandie). Här finns många viktiga hamnar, lantbruk och badorter. Större städer är Caen, Le Havre och Rouen.

Historiskt ursprung[redigera | redigera wikitext]

Provinsen har fått sitt namn efter nordmännen, normanderna, det vill säga de vikingar som år 911 fick Normandie som län under franska kronan. Hela Hertigdömet Normandie ingick i en personalunion med England under åren 1066-1204, efter Vilhelm Erövrarens invasion av England år 1066 (slaget vid Hastings). Kanalöarna utgör fortfarande en del av det normandiska hertigdömet och på dessa öar är regenten i Storbritannien hertig av Normandie. Fastlandsdelen av Normandie blev slutgiltigt fransk 1450, efter hundraårskrigets slut.

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Området är bland annat känt för D-dagen (Operation Overlord), då de allierade den 6 juni 1944 gjorde den berömda landstigningen i Normandie. Återuppbyggnaden i departementet Calvados skedde delvis med svenskt bistånd i form av "les suédoises", trähus i byggsatser. Normandie är även känd för sin camembert och calvados.

Regenter[redigera | redigera wikitext]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Normandie.