Normandie

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karta över provinsen, Normandie.
Normandiska riddare med målade vapensköldar deltar i slaget vid Hastings (från Bayeuxtapeten, tillverkad ca år 1077)

Normandie (eller Normandiet) är en historisk provins i nordvästra Frankrike, vid Engelska kanalen, som idag utgörs av regionerna Basse-Normandie och Haute-Normandie. Här finns många viktiga hamnar, lantbruk och badorter. Större städer är Caen, Le Havre och Rouen.

Provinsen har fått sitt namn efter nordmännen, normanderna, det vill säga de vikingar som år 911 fick Normandie som län under franska kronan. Hela Hertigdömet Normandie ingick i en personalunion med England under åren 1066-1204, efter Vilhelm Erövrarens invasion av England år 1066 (slaget vid Hastings). Kanalöarna utgör fortfarande en del av det normandiska hertigdömet och på dessa öar är regenten i Storbritannien hertig av Normandie. Fastlandsdelen av Normandie blev slutgiltigt fransk 1450, efter hundraårskrigets slut.

Området är bland annat känt för D-dagen (Operation Overlord), då de allierade den 6 juni 1944 gjorde den berömda landstigningen i Normandie. Återuppbyggnaden i departementet Calvados skedde delvis med svenskt bistånd i form av "les suédoises", trähus i byggsatser. Normandie är även känd för sin Camembert och Calvados.

Regenter[redigera | redigera wikitext]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Normandie.