Bam Margera

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bam Margera
Bam Margera under en skateboard-tävling
Bam Margera under en skateboard-tävling
Född Brandon Cole Margera
28 september 1979 (37 år)
USA West Chester, Pennsylvania, USA
Andra namn Cole
Webbplats bamargera.com
Betydande roller
CKY
IMDb SFDb

Brandon Cole "Bam" Margera, född 28 september 1979 i West Chester, Pennsylvania, är en amerikansk skateboardåkare, skådespelare och programledare, känd från bland annat TV-programmet Jackass samt hans egna shower Viva La Bam och Bam's Unholy Union. Han har också medverkat i en av Bloodhound Gangs musikvideor.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Han föddes och växte upp i West Chester, Pennsylvania utanför Philadelphia. Han började som tonåring att spela in små kortfilmer där han och hans kompisar gör stunts, åker skateboard och retas med andra människor (ungefär som Jackass). CKY står för Camp Kill Yourself och är även namnet på hans bror Jess Margeras rockband. MTV fick tag i de här små filmerna. De gillade konceptet och började sända CKY på sin kanal. Efter CKY så blev programmet Jackass till, under ledning av Johnny Knoxville, där Bam också medverkar tillsammans med sina kompisar. I Margeras sällskap ingår Ryan Dunn(Avliden), Chris Raab, Brandon Dicamillo, Rake Yohn, hans föräldrar Phil och April, och hans farbror Vincent Margera ("Don Vito")

Margera har regisserat och spelat i filmen Haggard. Filmen är baserad på en sann berättelse om Ryan Dunns före detta flickvän. Margera är också känd som en skicklig skateboardåkare och han är sponsrad av bland annat Adio och är med i skatingteamet Element.

Bam Margera är god vän med skateboardproffset Tony Hawk och även Ville Valo som sjunger i det finska rockbandet HIM. Han är också en av huvudpersonerna i skatingspelet Tony Hawks pro skater. Bam Margeras favoritlåt är HIM - Sigillum Diaboli. Han har även gjort en tatuering med låtens namn på sig, och även loggan på sin vänstra arm. Bam har tatueringar på sin kropp med Heartagramet. Heartagram är en symbol som Ville Valo skapade dagen efter han fyllde 20. En av Villes kommentarer om heartagramet är "the heartagram stands for HIM as a band, as an entity, and for 'love metal' in general." vilket betyder ungefär; " Heartagramet står för HIM som ett band, som en enhet och för love metal i allmänhet." Symbolen är ett en blandning mellan ett pentagram och ett hjärta. Ett upp och nedvänt pentagram kan uppfattas som en symbol förknippad med djävulen, men heartagramet har inget med djävulen att göra.

Ville har sagt att det symboliserar att allting har en motsats. Finns det kärlek, finns det också hat, finns det ljus finns det också mörker. Ibland är linjen synlig, ibland osynlig. HIM och Bam Margera delar heartagramet som symbol för deras "varumärke". Ville har sagt att HIM har mycket att tacka Bam för att de slog igenom så stort som de gjorde i USA. Tack vare att Bam använde heartagramet så kollade ungdomarna upp det och hittade då även till HIM och deras musik. Både Ville och Bam har tatuerat in flera olika heartagram på sina kroppar. Till exempel har de båda ett heartagram med vingar under naveln. Bam Margera har också använt heartagramet i Viva La Bam och på sina designade skateboards.

Margeras farfar gav honom smeknamnet Bam ("pang") när han var tre år och hela tiden råkade springa in i väggar.

Förhållanden[redigera | redigera wikitext]

Margera var tidigare förlovad med Jenn Rivell, en frånskild ensamstående mamma. Rivell spelade en framträdande roll i flera av hans projekt och paret verkade vara sambo i olika episoder av Viva La Bam. Paret avslutade relationen 2005.

Margera förlovade sig 2006 med barndomsvännen Melissa "Missy" Rothstein. Händelserna som ledde fram till deras bröllop (med cirka 350 vänner och familj i närvaro) den 3 februari 2007, i centrala Philadelphia, visades i MTV-serien Bam's Unholy Union.

I juli 2009 fick Margera föras till sjukhus med ambulans på grund av alkoholförgiftning. Margera sade senare: "I may get a divorce ...booze helps". Paret gick sedan på äktenskapsrådgivning två gånger i veckan.

I början av november 2012 kom det officiellt ut att paret har skilt sig. "Official Divorced happy Finally Free. who wanna come to my Divorce Party haha" Skrev Missy på sitt twitter konto.

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]