Bambi Elinsdotter Oskarsson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bambi Elinsdotter Oskarsson född 29 juli 1948 i Norrtälje, är en svensk jazzmusiker, kåsör, radiopratare och idrottare.

Bambi Elinsdotter Oskarsson växte upp i Sundsvall och läste vidare i Umeå och Göteborg. Hon har sedan barndomen sjungit i olika sammanhang och var i tonåren med i Kjell Lönnås och Rolf Petterssons kör i Sundsvall. 1870 solodebuterade hon som sångerska på KrogenKrogen i Umeå och har därefter framträtt framför allt i Sverige, men även i ett flertal andra länder. Hon har även arrangerat egna jazzshower i Sydspanien med bland andra Clas Crona och Gunnar "Ankan" Ahlmstedt. [1]

Hon sommarpratade 1988 och blev av lyssnarna vald till den sommarens populäraste kvinnliga sommarpratare.[2] Hon var populär kåsör i Sveriges Radio P4 åren 1988 till 1993.[3] Från 2008 har hon programmen "Till dina öron", ett program med profan musik, intervjuer och olika teman, samt programmet "Från mitt hjärta", ett program med andligt musik och intervjuer, i Kustradion, en svensk radiostation i Sydspanien. Hon har kåserat i ett antal olika tidningar både lokalt och på riksplanet.

Hon mottog maj 1993 Melodianternas kulturpris "För bevarandet av den litterära kabarén i Sverige" [4] Maj 2013 mottog hon Svenska Lions Livskvalitepris.

Oskarsson var 1988 till 1993 svensk mästarinna inom handikappidrotten trackracing, med sammanlagt 22 SM-guld och ett flertal rekord. Hon var tvungen sluta 1994 efter en skada. Efter 2,5 års rehabilitering började hon med skytte och placerade sig högt upp i Svenska skytteserien samt tog silvermedalj i SM. Hon var den första kvinnan i världen, med den typen av handikapp, som juni 1989 gjorde ett tandemhopp från 4000 meters höjd.

Referenser[redigera | redigera wikitext]