Banshee (mytologisk varelse)

Från Wikipedia
"Bunworth Banshee", från Fairy Legends and Traditions of the South of Ireland av Thomas Crofton Croker (1825).

En banshee (iriska: bean sidhe; gaeliska: ban sith) är ett kvinnligt väsen från irländsk och skotsk mytologi. Det uppenbarar sig i form av en kvinna och bär med sig dödsbud. Liknande gestalter finns även hos andra keltiska folk.

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Namnet är sammansatt av de irländska orden bean (gaeliska: ban; 'kvinna') och sidhe (gaeliska: sith, 'fe') och betyder alltså kvinnlig fe.[1]

Funktion[redigera | redigera wikitext]

Vanligtvis ses bansheen som ett dödsomen och en budbärare från den keltiska dödsvärlden. Bansheer följer bestämda familjer, och varslar om en familjemedlems bortgång med sitt karaktäristiska skri.[1] Om flera bansheer kommer samman och skriar, är det ett tecken på en viktig persons död.

Bansheen är alltid en kvinna som intar en av tre former – som en ung kvinna, som stilig dam eller som en gammal argbigga. Det händer också att hon blir sedd medan hon tvättar de blodfläckade kläderna till den som skall gå bort, hon kallas då bean-nighe (engelska: washer-woman).

Gestalten är gemensam för folktron inom de olika keltiska folken på Brittiska öarna. I Wales bär figuren namnet gwrach y Rhibyn (häxan från Rhibyn); där finns även den liknande dödsbringaren cyhyraeth, den stönande anden. En spökliknande budbärare av samma slag finns i bretonsk tradition.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] "Banshee". Encyclopædia Britannica, 1911. Läst 12 december 2016. (engelska)