Barbro Holmberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Barbro Holmberg

Barbro Margareta Holmberg, född Holmström 7 april 1952 i Stensele i Västerbottens län, är en svensk socialdemokratisk politiker och ämbetsman som var statsråd 2003-2006.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Holmberg var politiskt sakkunnig med inriktning på migrationsfrågor på Utrikesdepartementet 1999–2002 och blev statssekreterare hos dåvarande migrationsministern Jan O. Karlsson 2002. I juni 2003 utnämndes hon till generaldirektörMigrationsverket men avgick redan i oktober samma år för att tillträda tjänsten som migrationsminister. Under hennes tid som migrationsminister uppmärksammades flera fall av apatiska flyktingbarn som av vissa misstänktes ha förgiftats eller manipulerats av sina föräldrar. Forskning visar dock att apati är ett medicinskt tillstånd som människan kan insjukna i till följd av traumatiska händelser och/eller pressade levnadsvillkor. Holmberg avgick från sin statsrådspost i samband med den socialdemokratiska valförlusten 2006.

Holmberg tillträdde den 21 januari 2008 tjänsten som landshövding i Gävleborgs län.

Holmberg är utbildad socionom och har tidigare bland annat varit informationssekreterare på Riksförbundet för hjälp åt läkemedelsmissbrukare. Hon har gett ut böcker på det sociala området samt arbetat som redaktör på tidskriften Socialpolitik och Psykologtidningen.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Holmberg föddes i Stensele i södra Lappland och växte upp i Pärlström utanför Jörn. Tillsammans med tidigare maken Thomas Nordegren har hon tre barn, varav dottern Elin tidigare varit gift med den amerikanske golfspelaren Tiger Woods.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Jan O. Karlsson
bistånds- och migrationsminister
Sveriges migrationsminister
20032006
Efterträdare:
Tobias Billström
Företrädare:
Christer Eirefelt
Landshövding i Gävleborgs län
2008-2015
Efterträdare:
Per Bill