Battle of the Bastards

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Battle of the Bastards
RegissörMiguel Sapochnik
ManusDavid Benioff
D.B. Weiss
MusikRamin Djawadi
Längd (per avsnitt)60 minuter
Sändning
OriginalkanalHBO
Originalvisning19 juni 2016 (2016-06-19)
Kronologi
FöregångareNo One
UppföljareThe Winds of Winter
IMDb

"Battle of the Bastards" (på svenska: "Oäktingarnas slag") är det nionde avsnittet av säsong sex av HBO:s fantasyserie Game of Thrones och det femtionionde avsnittet totalt. Avsnittet skrev av serieskaparna David Benioff och D.B. Weiss,[1] och regisserades av Miguel Sapochnik.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

I Meereen[redigera | redigera wikitext]

Slavägarnas flotta är i full färd med att ödelägga Meereen med katapulter. Daenerys Targaryen, Tyrion Lannister, Missandei och Grå masken möter Mästarna, som erbjuder sig att låta Daenerys återvända till Västeros om Missandei och Daenerys trupper överlämnas till dem. Då plötsligt dyker Drogon upp, och Daenerys rider på hans rygg för att tillsammans med Rhaegal och Viserion förstöra flottan. Grå masken dödar två av Mästarna och skonar en av dem, så att han kan varna andra slavägarna om Daenerys makt. Under tiden slaktar Daario Naharis tillsammans med Dothrakihorden Harpyans söner, som massakrerar fria män utanför staden.

Daenerys och Tyrion möter Theon och Yara Greyjoy, som erbjuder Daenerys deras flotta i utbyte mot hjälp att avsätta Euron, så att Yara blir erkänd som drottning over Järnöarna. Daenerys går med på det, om de Järnfödda slutar plundra fastlandet. Yara accepterar.

I Vinterhed[redigera | redigera wikitext]

Jon Snö, Sansa Stark, Tormund Jättebane och Davos Sjövärdig konfronterar Ramsay Bolton och hans vasaller dagen innan det kommande slaget. Ramsay erbjuder att benåda Jon, som bröt sin ed för Nattens väktare, om han överlämnar Sansa till honom. Istället erbjuder Jon att lösa deras konflikt genom tvekamp. Ramsay vägrar, då han vet att Jon är en bättre krigare än han själv och att hans trupper kan slå Jons armé. När Lilljon Umber bevisar att Rickon Stark är deras fånge, försäkrar Sansa Ramsay att han kommer att dö nästa dag.

Den kvällen då Jon diskuterar sin stridsstrategi tillsammans med Davos och Tormund kommer Sansa emellan och påstår för Jon att de inte kan anfalla utan att ha samlat mer män. Men Jon vägrar lyssna, då han vet att det inte finns fler klaner i Norden som kan komma till deras hjälp. Under tiden hittar Davos bålet som Shireen och trähjorten han hade täljt åt henne brändes.

Morgonen därpå samlas trupperna utanför Vinterhed. Ramsay för fram Rickon och får honom att springa mot Jon medan Ramsay skjuter pilar mot honom. Jon rusar för att rädda sin bror, men precis innan han lyckas fånga honom får Rickon en pil i ryggen och dör. Jon blir rasande och anfaller, och i samma stund beordrar Davos trupperna att skydda honom. Ramsay beordrar sina pilskyttar att skjuta och sitt kavalleri att anfalla och striden bryter ut. Hundratals soldater mister livet i det resulterande slaget, och deras lik formar en mur. Ramsays infanteri bildar en falangformering runt Jons trupper. Trots att jätten Wun Wun lyckas döda ett antal av Ramsays soldater, så räcker det inte att krossa falangen, och när Jons trupper pressas ihop av falangen så börjar Jon kvävas. Slaget verkar förlorat, men då plötsligt anländer Sansa och Petyr Baelish med ett tiotusental av Dalens riddare, som krossar falangformeringen. I all uppståndelsen lyckas Tormund döda Lillljon i ett blodigt handgemäng.

Ramsay retirerar till Vinterhed, men en hämndlysten Jon följer efter tillsammans med Wun Wun och Tormund. Wun Wun slår ner borgens portar innan han själv dör av ett pilregn. Ramsay påstår efteråt att han går med på en tvekamp med Jon. Ramsay skjuter då pilar mot honom, men Jon blockerar pilarna med en sköld och börjar slå ihjäl Ramsay. Han slutar dock efter att han fått se Sansa förskräckt och beordrar att Ramsay fängslas i kenneln tillsammans med sina hundar. Den kvällen besöker Sansa Ramsay och ser på när han blir uppäten av sina egna hundar som han svalt ut i en hel vecka. Med Ramsays död är klanen Bolton äntligen besegrad och Vinterhed återtas av sina rättmätiga ägare, klanen Stark.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 17 augusti 2016. https://web.archive.org/web/20160817123724/http://www.slate.com/blogs/browbeat/2016/01/02/george_rr_martin_says_winds_of_winter_won_t_be_out_before_game_of_thrones.html. Läst 7 april 2016. 
  2. ^ http://www.ew.com/article/2015/06/23/game-thrones-season-6-directors

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]