Bebelplatz

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bebelplatz
Berlin Bebelplatz asv2018-05 img3.jpg
Torg Redigera
Del avQ1439202 Redigera
Tillkomst1740 Redigera
Uppkallad efterAugust Bebel, Frans Josef I av Österrike Redigera
LandTyskland Redigera
Admi­nis­tra­tivt områdeBerlin
 • Berlin-Mitte Redigera
PlatsMitte Redigera
Koor­di­na­ter52°30′59″N 13°23′38″E Redigera
Betydande händelseBokbål i Nazityskland, byggnadskonstruktion, greening, destruktion, återuppbyggnad, destruktion, återuppbyggnad Redigera
Beställd avFredrik II av Preussen Redigera
ArkitektPeter Joseph Lenné, Eduard Fürstenau, Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff Redigera
Arki­tek­turRokoko Redigera
Kul­tur­skydds­statusHeritage monument in Berlin, ensemble part Redigera
Kopplad tillUnter den Linden, Behrenstrasse, Hinter der Katholischen Kirche Redigera

Bebelplatz (tidigare kallad Opernplatz) är ett torg i stadsdelen Mitte i centrala Berlin. Torget omges av Alte Bibliothek i väster, Unter den Linden, med Humboldtuniversitetets huvudbyggnad på andra sidan boulevarden, i norr, Prinzessinnenpalatsets trädgård i öster och Behrenstrasse, med Sankta Hedvigskatedralen på andra sidan gatan, i söder. På den östra delen av torget står Staatsoper Unter den Lindens byggnad. Platsen är sedan 1947 uppkallad efter August Bebel, det tyska socialdemokratiska partiets ordförande mellan 1892 och 1913, men har tidigare kallats Platz am Opernhaus (1743–1910) och Kaiser-Franz-Joseph-Platz (1910–1947). I dagligt tal kallades dock platsen under lång tid för Opernplatz.

Bokbålet 10 maj 1933[redigera | redigera wikitext]

Bebelplatz (då kallad Opernplatz) är den plats där omfattande bokbål ägde rum den 10 maj 1933. På initiativ av Joseph Goebbels, Hitlers propagandaminister, brände här SA och nazistiska ungdomsorganisationer över 20 000 böcker, huvudsakligen av judiska författare, exempelvis Heinrich Heine och Karl Marx, men även av författare misshagliga av andra skäl, som Thomas Mann och Ernest Hemingway.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]