Belmarsh

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

HMP Belmarsh, from carpark.jpg

HM Prison Belmarsh är ett säkerhetsfängelse för manliga fångar i Thamesmead, London Borough of Greenwich i sydöstra London.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Belmarsh, som är byggt på en del av den mark som tidigare nyttjades av Royal Arsenal i Woolwich, togs i drift 2 april 1991. Belmarsh är knutet till Woolwich Crown Court, vilket betyder att fängelset kan användas i fall med hög säkerhetsrisk inklusive sådana som är riktade mot rikets säkerhet.

Mellan 2001 and 2005 användes fängelset för att inhysa ett antal fångar utan dom och rannsakan enligt Anti-terrorism, Crime and Security Act 2001, vilket ledde till att det kallades för ett brittiskt Guantánamo. [1]. Efter beslut av laglorderna blev det fastställt att detta stred mot de mänskliga rättigheterna. [2] Det används ofta där man misstänker terroristdåd. I september 2006 fanns där 51 misstänkta terrorister.

Fängelset idag[redigera | redigera wikitext]

Fängelset tar emot interner från hela Storbritannien. 60% av cellerna är för flera fångar medan 40% är ensamceller.

Det finns två gym och möjlighet till fotbollsträning i samarbete med Charlton Athletic FC. Det finns också en grupp som hjälper fångar med utländsk härkomst som får viss hjälp med lagarna och reglerna för immigration.

Kända interner[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 2010-02-14 tidigare version.