Belvedere (arkitektur)

Från Wikipedia
Belvedere på ett tak i Helsingør.

Belvedere /ˈb ɛ l v ɪ d ɪər/ (från italienskans bello = vacker och vedere = syn, utsikt) är en arkitektonisk struktur, ofta ett torn, som uppförts för ge en vacker och vid utsikt.[1] Termen har använts både för rum i den övre delen av en byggnad eller strukturer på taket, eller en separat paviljong i en trädgård eller park. Den faktiska strukturen kan vara av vilken form eller stil som helst, inklusive ett torn, en kupol eller ett öppet galleri.[2] Termen kan också användas för en stenlagd terrass eller bara en plats med en bra utsikt, men ingen egentlig byggnad.

Belvederes påtaket av Blenheim Palace, England
Pashkov House krönt med en belvedere i Moskva, Ryssland)

Det har också använts som ett namn för en hel byggnad, som i Schloss Belvedere, Wien, ett enormt palats, eller Belvedere Castle, ett spektakel i Central Park i New York.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

På sluttningen ovanför Vatikanpalatset, (cirka 1480-1490), byggde Antonio del Pollaiuolo en liten Paviljong (kasino på italienska) som heter Palazzetto eller belvedere för påven Innocentius VIII. Några år senare kopplade Donato Bramante Vatikanen till belvedere, ett uppdrag från påven Julius II, genom att skapa Cortile del Belvedere ("Belvederes innergård"), där Apollo Belvedere stod bland de mest kända antika skulpturerna. Detta inledde modet med belvedere på 1500-talet.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Belvedere (structure), 10 juni 2023.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Wikimedia Commons har media som rör Belvedere.