Cortile del Belvedere

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Cortile del Belvedere sedd från Peterskyrkans kupol
Denna tallkotte (pigna) av brons har gett namnet Cortile della Pigna till den högsta terrassen och Fontana della Pigna till fontänen.
Cortile della Pigna utanför Apostoliska palatset (Vatikanpalatset), med La Sfera av Arnaldo Pomodoro i bildens mitt.

Renässansarkitekten Donato Bramantes Cortile del Belvedere (svenska: "Lusthusets gårdsplan") vid Apostoliska palatset, Vatikanstaten, var från 1506 och framåt ett stort projekt i Högrenässansens Rom, vilket återspeglas i dess detaljer i innergårdarna. Det kom att formalisera piazzor och trädgårdsplaner i hela västra Europa under århundraden. Bramante själv såg aldrig projektet färdigt.

Gården var även vid ett tillfälle det påvliga menageriets säte i Vatikanen. Det var på den nedre delen av gården som påven Leo X skulle uppvisa sin uppskattade elefant Hanno för en beundrande publik. På grund av elefantens ärorika historia begravdes den i Cortile del Belvedere.[1]

Påven Innocentius VIII började byggandet på området, som låg på hög mark med utsikt mot Peterskyrkan, år 1484. Gårdsplanen var ännu inte färdig när Bramante dog år 1514 utan färdigställdes av Pirro Ligorio för påve Pius IV 1562–1565.

Idag kallas den lägsta terrassen fortfarande Cortile del Belvedere, medan den åtskilda övre terrassen kallas Cortile della Pigna på grund av den stora romerska brons-pigna (tallkotte), en gång en fontän, som täcker mitten av nischen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bedini, Silvio The Pope's Elephant (1997) 144.

Se även[redigera | redigera wikitext]