Benhuset i Sedlec

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kapellet sett från kyrkogården
Ljuskrona av ben
Schwarzenbergsläktens vapensköld i ben

Benhuset i Sedlec, Sedlec-ossuariet eller Skelettkyrkan i Sedlec (på tjeckiska kostnice Sedlec) är ett katolskt kapell på kyrkogården till Allahelgonagravkyrkan i Sedlec, en förstad till Kutná Hora 70 km öster om Prag. Kapellet är känt för ossariet i källaren som innehåller konstfullt arrangerade ben från cirka 40 000 människor. Arrangemangen utgör både dekoration och inventarier i kapellet.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Abboten Henrik vid Cisterciensklostret i Sedlec sändes till det heliga landet år 1278 av kung Ottokar II. Där besökte han Golgata och därifrån tog han med sig en kruka jord. Vid återkomsten till Sedlec spred han ut jorden på kyrkogården. Ryktet om att det fanns en kyrkogård med jord från Golgata spred sig och folk vallfärdade till Sedlec för att bli begravna eller begravas av sina anhöriga i särskilt helig jord. Efter bland annat digerdödens härjningar var det för trångt på kyrkogården trots att folk sedan länge begravts stående. Enligt legenden fick en blind munk i uppdrag att inreda ett ossarium i det gotiska kapellet som byggts på kyrkogården vid sekelskiftet till 1400, för att ge mer plats på kyrkogården.

År 1870 anlitades bildsnidaren František Rint engagerad av ätten Schwarzenberg för att få ordning på benhögarna i ossuariet. Han gjorde ett imponerande, och ganska makabert, arbete. I vart och ett av kapellets hörn är benen upplagda i klockform. En stor sexarmad ljuskrona hänger i taket. Den innehåller minst ett av alla skelettets ben. Det finns flera girlander och rosenkransar av dödskallar, en komplett altartavla, ätten Schwarzenbergs vapensköld och mäster Rints egen signatur.

Liknande ossarium[redigera | redigera wikitext]

Santa Maria della Concezione dei Cappuccini i Rom har också ett ossarium med arrangerade skelettdelar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norskspråkiga Wikipedia.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]