Berg-Ejvind och hans hustru

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Berg-Ejvind och hans hustru
Genre Drama
Regissör Victor Sjöström
Producent Charles Magnusson
Manus Victor Sjöström, Sam Ask
Skådespelare Victor Sjöström
Edith Erastoff
John Ekman
Originalmusik Rudolf Sahlberg
Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Premiär 1918
Speltid 136 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
IMDb SFDb

Berg-Ejvind och hans hustru är en svensk stumfilm från 1918 i regi av Victor Sjöström.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ejvind och hans familj är mycket fattiga. De är i behov av mat, och Ejvind söker därför hjälp hos den rika prästen intill. Denne vägrar hjälpa, och i sitt ursinne och av förtvivlan stjäl Ejvind ett får från prästen, men blir ertappad och fängslad. Emellertid rymmer han från fängelset, och blir fredlös.

Så småningom tar han under namnet Kári arbete hos den förmögna änkan Halla. Ejvind och Halla förälskar sig i varandra, och efter att Halla uppdagat att Ejvind i själva verket är den förrymda "Berg-Ejvind" offrar hon allt, och följer honom upp i bergen för att där leva sitt liv samman med honom.

De får ett barn tillsammans och är verkligen lyckligt förälskade, tills Ejvinds gamle vän Arnes dyker upp. Han blir också förälskad i Halla. I samband med detta kommer byborna upp till Ejvind och Hallas avlägsna bostad, fast beslutna att fängsla paret. Vintern faller, och omständigheterna och levnadsförhållandena blir allt sämre för Halla och Ejvind.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Berg-Ejvind och hans hustru bygger på den dansk-isländske Jóhann Sigurjónssons pjäs Bjærg-Ejvind og hans Hustru, som uruppfördes år 1911 i Reykjavik. Filmen premiärvisades 1 januari 1918.

Filmen spelades in våren och sommaren 1917. Interiörerna spelades in i Svenska Biografteaterns ateljé på Lidingö, medan utomhusscenerna spelades in i FleringeGotland (inledningsscenerna med fåren), i Åre (vinterscenerna) och framför allt i Abisko nationalpark i Lappland.[1][2]

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter
  1. ^ ”Victor Sjöström”. Ingmar Bergman Foundation. Arkiverad från originalet den 7 oktober 2009. https://web.archive.org/web/20091007051234/http://www.ingmarbergman.se/universe.asp?guid=52052172-E696-410A-B5E3-55212CA59FE7&LanCD=SV. Läst 17 februari 2011. 
  2. ^ Berg-Ejvind och hans hustruSvensk Filmdatabas