Berry

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Berry (olika betydelser).
Canal de Berry

Berry är ett historiskt landskap i Frankrike från ancien régime (från slutet av medeltiden fram till franska revolutionen, med Bourges som huvudstad. Området karaktäriseras av jordbruk, skogar och ett stort antal feodala borgar och renässansslott.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Berry var under en tid ett självständigt grevskap, under karolingerepoken, innan den delades mellan hertigdömet Akvitanien (i princip nuvarande region Aquitaine) och grevskapen Anjou och Blois.

De franska kungarna började ta till sig landskapet från och med slutet av 1000-talet men det fullständiga övertagandet kom först 200 år senare.

De berrichonsska departementen[redigera | redigera wikitext]

Berry blev administrativt uppdelat efter den franska revolutionen mellan i huvudsak Cher i norr (undantaget Saint-Amand-Montrond och dess omgivningar som hörde till Bourbonnais, nuvarande Allier), Indre i syd (undantaget en stor del av Brenne[förtydliga] som hörde till landskapet Touraine), en liten del av Loiret, de södra delarna av Loir-et-Cher (städerna Selles-sur-Cher och Mennetou-sur-Cher).

Idag är gränserna till Berry i huvudsak de samma som departementen Indre och Cher som hör till regionen Centre.

Invånarna kallas på franska för berrichons, ättlingar från gallerna i Bituriges Cubi eller Bituriges Cubes som stod emot Julius Caesar under belägringen av Avaricum (nuvarande Bourges).

Språk[redigera | redigera wikitext]

Berry har ett språk (ofta kallad dialekt) som kallas berrichon, som är på väg att dö ut. Men vissa ord finns kvar i dialekten som talas i området, till exempel pochon = plastpåse (fr. sac en plastique), jau = tupp (fr. coq), rein = inget (fr. rien), clouk = ko (fr. vache).