Berte museum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Berte Museum – Livet på landet är ett nostalgimuseum i Slöinge, Halland, som visar jordbruksmaskiner, redskap och bruksföremål från livet på landet. Museet speglar den utveckling som skett på landsbygden från slutet av 1800-talet fram till 1960-talet.

Anders Stenström tidigare kvarnmästare på Berte Qvarn var den som låg bakom museets tillblivelse. Anders Stenström tillhörde trettonde generationen mjölnare på Berte Qvarn som har anor sedan 1569. I familjeföretaget ingår även SIA Glass, Hallands Frökontor och Berte Gård.

Anders Stenström började av en ren tillfällighet att samla på jordbruksmaskiner sommaren 1992. Därefter har maskiner och redskap fortsatt att i strid ström införlivas i hans samling. Med tiden har samlingen kommit att breddas och idag omspänner den det mesta som har funnits ute på den halländska landsbygden.

Från början inrymde Anders Stenström sina föremål i ett gammalt svinhus på Berte Gård, där många av dem fortfarande står kvar. Dagens museibyggnad, det gamla ridhuset i Slöinge, blev tomt 1996 och ingångbyggdes[förtydliga] med hjälp av Hallandsmodellen[förtydliga] om till utställningshall. Med mångas hjälp ställdes föremålen i ordning och kompletterades med förklarande texter. Berte Museum – Livet på landet invigdes 28 maj 2002 av landshövding Karin Starrin.

Sommaren 2002 flyttades det gamla godsmagasinet från Slöinge station till museiområdet. I juli 2004 inköptes Slöinge lanthandelsmuseum och idag finns en mycket fin lanthandelsmiljö på Berte Museum. Under våren 2006 var museet med i Otroligt Antikt på TV.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]