Betsy Ross

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Målning från 1917. Betsy Ross tillsammans med två barn presenterar den amerikanska flaggan för George Washington.

Betsy Ross, född 1 januari 1752 i Philadelphia, Pennsylvania, död 30 januari 1836 i Philadelphia, Pennsylvania, var en amerikansk sömmerska.

Enligt obekräftade uppgifter skall hon på uppdrag av George Washington sytt den första versionen av stjärnbaneret, bestående av 13 röda och vita ränder samt ett blått fält med 13 stjärnor i en cirkel. Denna flagga skall ha hissats när USA:s självständighetsförklaring upplästes högt vid Independence Hall i Philadelphia den 8 juli 1776. Uppgiften att Betsy Ross skulle vara tillverkare av det första stjärnbaneret bygger enbart på en familjetradition och presenterades offentligt först 1870 av hennes sonson William J. Canby. Det finns dock inga fakta som styrker påståendet att Betsy Ross verkligen skulle ha tillverkat flaggan eller att den hissades första gången i samband med uppläsandet av självständighetsförklaringen. Vissa historiker anser istället att kongressledamoten Francis Hopkinson är den mest trolige upphovsmannen till flaggan.

Betsy Ross' hem i Philadelphia är idag ett museum.

Ross tillhörde Vännernas samfund, dvs Kväkarna, men blev utesluten för att hon gifte sig med en olämplig man: John Ross som var anglikansk präst och inte tog avstånd från krig och våld. Hon gick senare med i en grupp som kallades "Fighting Quakers", en liten utbrytargrupp av f.d. kväkare som var för bildandet av Förenta staterna och inte hade något emot att ta till våld (till skillnad från kväkare som är pacifister).