Find a Grave

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Find a Grave är en amerikansk internetbaserad organisation vars syfte är att lokalisera gravplatser för kända och okända personer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha upptäckt att ingen webbsida erbjöd en samlad katalog över var man kan hitta berömda gravplatser, bestämde sig Jim Tipton att grunda siten Find a Grave år 1995. Intresset för en sådan sida visade sig vara större än vad han först väntat, och vid 2009 beräknades besökarantalet vara cirka 31 miljoner. På sidan säger Tipton att katalogisering av gravplatser är en viktig del av vårt bevarade kulturarv, och att det finns många som har intresse av en sådan sida.

Innehåll och funktioner[redigera | redigera wikitext]

Sidans ständigt växande katalog av gravplatser erbjuder förutom plats, information om gravarnas enskilda specifikationer. De bortgångna personernas födelse- och dödsdatum anges, och i många fall även möjliga gravstenstexter och bilder. Medlemmar av sidan kan själv lägga till information om gravplatser, för att på så sätt utöka sidans omfång. Många gravplatser har också angivna koordinater i enlighet med program som till exempel Google Maps, så att läsare så lätt som möjligt ska kunna hitta platserna. En annan funktion som sidan innehåller, är att medlemmar kan skriva minnesord till enskilda gravars katalogposter.

De svenska bokstäverna å/ä/ö har visat sig svåra att hantera. Man skriver exempelvis Värö Kyrkogård som Varo Kyrkogard eller låter det förvrängas till närmast oläslighet. Det förklaras med, att man till viss del ännu använder den gamla ASCII-standarden, som inte kan hantera diakritiska tecken eller liknande.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]