Biet Maja

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Biet Maja (även Biet Maya) är huvudkaraktären i två romaner av Waldemar Bonsels från början av 1900-talet. Romanerna användes som förlaga till en animerad TV-serie som producerades mellan 1975 och 1980 samt för en tecknad serietidning som utkom från och med 1976. 1926 respektive 2014 utkom filmer om biet Maja.

Böcker[redigera | redigera wikitext]

Böckerna med biet Maja är Biet Majas äventyr (originaltitel: Die Biene Maja und ihre Abenteuer) och Himmelsvolk. I romanerna förarbetar Bonsels sina barndomsminnen från Ahrensburg (Schleswig-Holstein) samt sina iakttagelser i parken vid slottet Schleißheim (nära München). Bredvid honungsbiet Maja förekommer flera andra insekter i böckerna.

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Mellan 1924 och 1925 skapade regissören Wolfram Junghans en film om biet Maja. För filmen användes äkta insekter och därför tog produktionen två år.

2014 hade den tysk-kanadensiska animerade filmen Biet Maya (originaltitel: Die Biene Maja) premiär.

TV-serie[redigera | redigera wikitext]

Figurerna för TV-serien och för filmen från 2014 formades av den amerikanska serietecknaren Marty Murphy. Serien var ett samarbete mellan det tyska TV-företaget ZDF och det japanska företaget Zuiyo Enterprises (senare namn Nippon Animation). De 104 episoderna visades av ZDF i Tyskland och Österrike och de visas fortfarande av bland annat tyska barn-TV Kika.

Framgång hade även sången till TV-serien som sjöngs av Karel Gott. Singeln med sången blev i Tyskland en sjufaldig guldskiva.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Biene Maja, 29 september 2015.