Big walls

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Big walls är stora bergväggar, kallas också storväggar. Exakt var gränsen går för vad som är en big wall och vad som inte är det, är svårt att se eller definiera. Det bygger på två kriterier: tid det tar att klättra väggen och hur hög och brant väggen är.

För att en vägg ska klassas som big wall ska den ta det genomsnittliga replaget (två klättrare) två dagar eller mer att klättra. På den mest klassiska av alla big walls, El Capitan, tar de mest populära lederna i genomsnitt fyra-fem dagar. Dock har till exempel El Capitan klättrats på under två timmar, vilket gör att tiden inte kan fungera som det enda kriteriet.

En big wall är i snitt omkring en kilometer hög, vissa få upp mot en och en halv kilometer och den största, Great Trango Tower, upp mot två. De är väldigt branta, och ger ett oerhört massivt och obestigbart intryck. Enligt vissa är det inte en big wall om man inte känner sig "illamående liten" nedanför.

Ofta innehåller en big wall stora delar aidklättring. Vissa röster gör gällande att det är ett krav för att en vägg ska klassas som en big wall.

Speciell utrustning[redigera | redigera wikitext]

En big wall är en öken, det finns inget vatten och ingen mat; klättrare måste hissa med sig det hela vägen. Detta gör att packningarna blir väldigt tunga, 80 kg är inte ovanligt. Hissblock och hissäckar, speciellt utformade för den här typen av klättring, är normen. Ju längre tid en vägg tar att klättra desto mer måste klättrarna ta med sig, och ju mer de tar med sig desto längre tid tar det att klättra (eftersom det tar längre tid att hissa tyngre packningar).

Tiden det tar gör också att man måste övernatta på väggen. Hyllor är att föredra, men där det inte finns används en portaledge, ett slags tält som är konstruerat att slås upp på en vertikal vägg.