Bilbaos metro

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Metrostationen Basarrate (L1 och L2), med den karakteristiska ”grott”-arkitekturen som majoriteten av stationerna har.
Metrostationen Moyua.
Metrostationen Moyua, med typisk glasöverbyggnad.

Bilbaos metro är en tunnelbana i Bilbao och dess storstadsområde, comarcan Gran Bilbao, ett område som sträcker sig längs båda stränderna av Bilbaoflodens mynning och som samlar omkring en miljon invånare. Genom att den erbjuder en interurban service på kort distans kan man också se det som ett pendeltåg men med karakteristik för en tunnelbana. Linjesträckningarna bildar ett "Y", med två linjer, 1 och 2, som löper längs flodens bäda stränder för att gå samman i en gemensam linje som går ända fram till södra Bilbao. Linje 2 har dessutom en kort bana med skytteltrafik (mellan Lanzadera och Mamariga). Linjenätet för metron ansluter till EuskoTrans spårvägslinje, Renfes pendeltågstrafik, EuskoTren (pendeltåg och regionaltåg), Feves pendeltågstrafik, regionaltåg och på längre distans och likaså de långväga Renfelinjerna och bussterminalerna i Bilbao Termibus.

Totalt uppgår linjesträckningen till 43,31 km (2011), det finns 40 stationer (24 underjordiska och 16 över jord) med 75 ingångar (hissarna exkluderade) fördelade på 66 vestíbuler, och 9 elektriska försörjningsstationer.[1][2]

Linjenätet är det fjärde största i Spanien, efter tunnelbanenäten i Madrid, Barcelona och Valencia. För närvarande är det det tredje största tunnelbanesystemet i Spanien om man räknar antalet transporterade passagerare (mer än 88 500 000 2010)[3] efter Madrids metro och Metron i Barcelona och före dem i Valencia, Sevilla och Palma de Mallorca.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia, Metro de Bilbao, 4 november 2011.

Källor och fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Infraestructura viaria”. Web oficial de Metro Bilbao. 2009. Arkiverad från originalet den 26 september 2011. https://web.archive.org/web/20110926235536/http://www.metrobilbao.net/accesible/cas/metro/infraestructura.html. (spanska)
  2. ^ ”El metro en cifras”. Web oficial de Metro Bilbao. Arkiverad från originalet den 20 september 2011. https://web.archive.org/web/20110920084509/http://www.metrobilbao.net/accesible/cas/metro/metroencifras.html. (spanska)
  3. ^ ”Presentación balance ejercicio 2010”. Web oficial de Metro Bilbao. 6 december 2011. http://www.metrobilbao.com/pdf_metro/presentacion-balance.pdf. (spanska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]