Bilbatteri

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ett bilbatteri.

Bilbatteri, ofta en blyackumulator som används för att driva startmotorn och annan elektrisk utrustning i en person- eller lastbil. Kallas även startbatteri. Batteriet i en personbil ger en likspänning på 12 volt medan tunga lastbilar har 24 volts elsystem. Äldre bilar (fram till 1960-talet) brukade ha 6 volts-system. Kapaciteten mäts i amperetimmar (Ah).
Vikten av ett bilbatteri står i proportion till spänningen och kapaciteten och ett vanligt 12-volts bilbatteri väger 15-25 kg.

Funktion[redigera | redigera wikitext]

Varje battericell ger en spänning av 2 volt, och vanligen har man alltså 6 seriekopplade celler i ett 12-voltsbatteri. En cell består av två plattor (anod och katod) nedsänkta i en elektrolyt som består av en vattenlösning av svavelsyra. I vissa batterier måste man med jämna mellanrum fylla på destillerat vatten, men i underhållsfria batterier är det inte nödvändigt.

12-voltsbatteriet har en högre spänning än 12 volt när det är fulladdat, vanligtvis omkring 13,8 volt. Det kan vara bra att känna till om man ska koppla in någon känslig utrustning, som behöver exakt 12 volt.