Bilbatteri

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett bilbatteri.

Ett bilbatteri är en blyackumulator, egentligen blyackumulatorbatteri, som främst används som startbatteri i bilar och andra motorfordon.

Ett bilbatteri utnyttjas för att dra runt fordonets startmotor (därav namnet startbatteri) men även för att förse övrig elektrisk utrustning i fordonet med ström. Bilbatteriets startkapacitet (kallstartseffekt) mäts i CCA (Cold Crank Amps) och förbrukningskapaciteten mäts i amperetimmar (Ah).[1]

Ett startbatteri har tunna blyplattor vilket är det som ger dem förmåga att leverera mycket ström på kort tid (starteffekt). Detta innebär att ett bilbatteri generellt är dåligt som förbrukningsbatteri i vilket blyplattorna bör vara tjocka för att ge en långsam och stabil strömförsörjning under en längre tid.

Både vikten och priset av ett bilbatteri står i proportion till spänningen, kapaciteten och bilbatteriets teknologityp. Ett ordinärt 12-volts bilbatteri väger cirka 15–25 kg.

Under färd laddas bilbatteriet från bilens generator. Kör du dock endast kortare sträckor så räcker inte laddningen från generatorn. Bilbatteriet bör därför underhållas med laddning från en batteriladdare med jämna mellanrum. Detta gäller särskilt om bilen används sällan eller står stilla längre perioder. Om batteriet inte underhålls sulfaterar blyplattorna och bilbatteriet "mördas".[1] Trots många påståenden finns det ingen effektiv åtgärd för att återuppliva sulfaterade batterier.

Funktion[redigera | redigera wikitext]

Varje battericell ger en spänning av 2,12 volt, och vanligen har man alltså 6 seriekopplade celler i ett 12-voltsbatteri. Ett batteri anses vara urladdat när det har spänningen 12,0 volt och fulladdat när det har spänningen 12,72 volt. En cell består av två plattor (anod och katod) nedsänkta i en elektrolyt som består av en vattenlösning av svavelsyra. I vissa batterier måste man med jämna mellanrum fylla på destillerat vatten, men i underhållsfria batterier är det inte nödvändigt.

12-voltsbatteriet har alltså en högre spänning än 12 volt när det är fulladdat, 12,7 till 12,8 Volt.

Det kan vara bra att känna till om man ska koppla in någon känslig utrustning, som behöver exakt 12 volt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]