Bilbatteri

Från Wikipedia
Ett bilbatteri.

Ett bilbatteri är en startbatteri eller blyackumulator och kan användas i en personbil, en mindre lastbil etc. Ett bilbatteri är till för att dra runt bilens startmotor (därav namnet startbatteri) men har även kapacitet att förse övrig elektrisk utrustning i bilen med ström. Bilbatteriets startkapacitet (kallstartseffekt) mäts i CCA (Cold Crank Amps) och förbrukningskapaciteten mäts i amperetimmar (Ah)[1].

Ett startbatteri har tunna blyplattor vilket är det som ger dem förmåga att leverera mycket ström på kort tid (starteffekt). Detta innebär att ett bilbatteri generellt är dåligt som förbrukningsbatteri i vilket blyplattorna bör vara tjocka för att ge en långsam och stabil strömförsörjning under en längre tid.

Både vikten och priset av ett bilbatteri står i proportion till spänningen, kapaciteten och bilbatteriets teknologityp. Ett ordinärt 12-volts bilbatteri väger ca 15-25 kg.

Under färd laddas bilbatteriet från bilens generator. Kör du dock endast kortare sträckor så räcker inte laddningen från generatorn. Bilbatteriet bör därför underhållas med laddning från en batteriladdare med jämna mellanrum. Detta gäller särskilt om bilen används sällan eller står stilla längre perioder. Om batteriet inte underhålls sulfaterar blyplattorna och bilbatteriet "mördas".[2] Trots många påståenden finns det ingen effektiv åtgärd för att återuppliva sulfaterade batterier.

Funktion

Varje battericell ger en spänning av 2 volt, och vanligen har man alltså 6 seriekopplade celler i ett 12-voltsbatteri. En cell består av två plattor (anod och katod) nedsänkta i en elektrolyt som består av en vattenlösning av svavelsyra. I vissa batterier måste man med jämna mellanrum fylla på destillerat vatten, men i underhållsfria batterier är det inte nödvändigt.

12-voltsbatteriet har en högre spänning än 12 volt när det är fulladdat, vanligtvis omkring 13,8 volt. Det kan vara bra att känna till om man ska koppla in någon känslig utrustning, som behöver exakt 12 volt.

Referenser

Noter