Bille

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För den tyska floden, se Bille (flod).

Ätten Billes vapen såsom det avbildades i Danmarks Adels Aarbog 1890.

Bille eller Bilde är en dansk uradelssläkt från Skåne, som kan dateras tillbaka till 1200-talet. Namnet Bille har antingen sina rötter i det danska ordet bille (skalbagge, jfr. många andra adelsnamn baserade på djur) eller i anglosaxiskt ord för en person som framställer vapen såsom pikar och hillebarder.

Ättens vapensköld härstammar från 1350-talet och föreställer en sköld indelad i åtta fält genom fyra växelvis röda och vita fält på varje sköldhalva, krönt av en riddarhjälm. Spåren från släkten kan bland annat läsas genom orterna Billesholm och Billeberga i Skåne.

Av ättens många grenar skrev sig en gren till Svanholm.

En annan, vars stamfar var Claus Bille, skrev sig till Allinde, och har i Skåne varit ägare till en rad betydande gods i Skåne såsom Vanås slott, Trolle Ljungby slott, Rosendals slott, Råbelövs slott, Näsbyholms slott, Vrams Gunnarstorps slott, Ellinge slott med flera.

En medlem av ytterligaren en gren, som skrev sig till Kærsgård, gehejmekonferensrådet Henrik Bille (1709-1789), fick 1788 tillåtelse att med sitt eget namn förena den kort dessförinnan utdöda danska Brahe-ättens namn och vapen och kalla sig Bille-Brahe. Hans son upptogs 1798 i länsgrevligt stånd med länsgrevskapet BrahesmindeLangeland.

Den sistnämnda släktgrenen fortlever, liksom en ättegren stammande från översten Steen Andersen (1624-1688) som 1679 adlades med släktens namn och vapen som naturlig son till riksrådet Anders Bille till Rosendal, länsman på Helsingsborgs slott 1610-29.

Kända medlemmar av ätten[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]