Bilplattform

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Bilplattform, även felaktigt kallad [[bottenplatta]] eller chassi, är den ritning till fordon som utgör grunden för bilen och dess storlek.

Plattformarna i dagsläget är en skalbar datorbaserad ritning som utgör mått för fordonet samt ingående fordonskomponenter och dess egenskaper i form av placering och storlek. Även kabeldragning för kabelmattor mellan fordonets datorer eller övriga elektriska komponenter på chassit.

Även om flera bilar delar plattform kan de ha olika axelavstånd eller axelbredd. Detta gör att bilarna inom samma plattform får olika mått. Generellt kan man säga att storleken på bilen är begränsad till plattformen, men många avstickare finns; T ex den större Volvo XC90 som delar plattform med Volvo S60, som har kortare hjulbas.

Skalbarheten hos plattformarna märks kanske allra tydligast hos Volvo som har tagit med sig motor och växellåda från 1992 års 850-serie till den nyare P2-plattformen som är en Ford-plattform med helt annan uppbyggnad. Axelplacering och motorfästen har helt fått ritas om för att kunna flytta över så stora komponenter från en helt annan plattform, likaså följde även Volvos standrardbultcirkel 5/108 med över till Ford-plattformen. Värt att notera är också att Volvo S80 och XC90, som byggs på P2-plattformen, har ett större motorrum än plattformssyskonen S60/V70 för att rymma både en 6-cylindrig motor på 3 liter och en V8 på 4,4 liter medan S60/V70 endast rymmer 5-cylindriga motorer om 2.3, 2.4 eller 2.5 liter.

Plattformen innehåller även infästningar och infästningspunkter för axel och hjulupphängningar, som t ex fjäderben och länkarmsdimensionering. Detta gör att bilens vikt begränsas till vad varje komponent i plattformen är utvecklad för. T ex var Volvo XC90, som är en SUV med totalvikt 2,7 ton, baserad på samma plattform som de vanliga personbilsstorlekarna Volvo V70/S60 vilket resulterade i att bilens spindellederr var underdimensionerade till vikten och fick bytas ut i förtid. Plattformen bestämmer även de större komponenternas placering, utformning och storlek. T ex motorns fysiska storlek, vridmoment och placering(framhjulsdriven, bakhjulsdriven etc).

Plattformarnas utformning är vanligen också anpassad efter underleverantörernas fordonskomponenter och deras egenskaper, t ex är Volvos P2-plattform anpassad till strålkastare och växelförare från Valeo, vilket även vissa BMW-bilar är. Volvo 850 och dess efterföljare, V70 modellår 1997-2000, är anpassade efter vissa komponenter från tyska Bosch.

I dag har de flesta bilmodeller gemensamma plattformar inom ett företag, eller en koncern. Oftast de modeller i en liknande storleksklass, till exempel: Volkswagen Golf och Škoda Octavia.

Till plattformarna delas även motorer mellan bilarna, t ex 1.8T, 1.9TDI, 2.0TDI osv mellan Audi och Volkswagen, Seat och Škoda. Plattformen är den del som kostar mest pengar att utveckla hos en bilmodell, och därför delar allt fler bilfabrikanter plattformar. Plattformen utgör en stor del av krocksäkerheten och för att klara detta väl behövs noga uträknade deformationszoner och balkar runt passagerarutrymmena. Jämfört med själva karossen är plattformen mycket avancerad och utgör en mycket stor del av bilens uppbyggnad.

Som kuriosa kan nämnas att jordbrukstraktorer vanligtvis saknar chassi eller också kallad bottenplatta, då komponenterna är monterade i varandra. Man ska dock notera att traktorerna fortfarande har en plattform, eftersom komponenterna är anpassade till att passa tillsammans inom plattformen, vilken kan rymma flera olika modeller.