Binär option

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Binär option även kallat för digital option, över- eller underoption och allt-eller-inget-option och är en form av option/er.

I Sverige handlas binära optioner på Stockholmsbörsen under produktnamnet Överunder[1].

När en spekulant köper en överoption är utmaningen att förutse om en aktiekurs, ett index eller en annan tillgång kommer att sluta över en viss kursnivå på en förutbestämd dag eller tidpunkt i framtiden. På motsvarande sätt kan en spekulant även köpa en underoption om spekulanten tror att kursen slutar under en viss kursnivå.[2]

Om spekulanten får rätt erhåller man 1 krona per köpt option på slutdagen. Om spekulanten har fel blir värdet på slutdagen 0 kronor. Som köpare kan en spekulant aldrig förlora mer än riskerat belopp, förlustrisken är därmed begränsad och känd på förhand.[3]

På liknande sätt som för vanliga optioner kan investerare även ställa ut eller sälja optioner.

Handel med binära optioner fungerar på följande sätt:

  1. Spekulanten väljer den underliggande tillgång som denne vill handla med. Underliggande tillgång kan vara valutor, råvaror, index och enskilda aktier.
  2. Spekulanten väljer en tidsram för sin option.
  3. Spekulanten väljer sin insats. Insatsen är investerarens risk.
  4. Till sist väljer spekulanten om denne tror att kursen kommer att gå upp (Call) eller gå ner (Put).

Har spekulanten rätt så vinner denne ett förutbestämt belopp. Har spekulanten fel så förlorar denne sin insats. Vid handel med binära optioner kan man inte förlora mer än sin insats.

Reglering[redigera | redigera wikitext]

Handel med binära optioner på Stockholmsbörsen står under tillsyn av Finansinspektionen i Sverige. Den 3:e maj 2012 så klassificerade Cyperns myndighet för finansmaknadsreglering, Cyprus Securities and Exchange Comission (CySEC), binära optioner som ett finansiellt instrument. Därför är idag många plattformar baserade på just Cypern. Inom EU så är det en licens som många mäklare eftersträvar. Om en mäklare innehar en licens från Cypern eller Malta så innebär det även att de måste följa EUs Markets In Financial Instruments Directive (MiFID).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”About OverUnder - NASDAQ OMX NORDIC”. www.nasdaqomxnordic.com. http://www.nasdaqomxnordic.com/optioner/OverUnder/overunderproductpage/omoverunder. Läst 21 september 2016. 
  2. ^ ”Binära Optioner | Skatteverket”. https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/derivat/optioner/binaraoptioner.4.361dc8c15312eff6fd1a7af.html. Läst 13 april 2017. 
  3. ^ ”Dags för binära optioner”. www.privataaffarer.se. http://www.privataaffarer.se/borsguiden/dags-for-binara-optioner-326890. Läst 21 september 2016.