Bingsjöstämman

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bingsjöstämman
Bingsjostamman2010.jpg
Bingsjöstämman 2010. Backen upp mot Pekkosgården.
Plats Bingsjö,  Sverige
Tidpunkt Juli
Typ Spelmansstämma

Bingsjöstämman är en av de största spelmansstämmorna i Sverige och en del av den så kallade stämveckan. Den officiella stämman är den första onsdagen i juli, men många entusiaster kommer redan på måndagen, vissa redan på söndagen före. Det finns bra öppna, aviserade ängar att tälta på, eller ställa sin husvagn. Husvagnar ställs bäst närmare kyrkan, då det är mindre fuktigt där. Måndagkvällen kan, om spel inte finns tillräckligt i Bingsjö, tillbringas i Svabensverk, samma väg som man tog från Rättvik, men åt andra hållet. På tisdagen erbjuds också ibland konserter i kyrkan.

Onsdagen, höjdpunkten på stämman, innehåller konserter och buskspel på stämmoområdet. Inträde betalas av alla, om man inte har biljett från tidningen Spelmannen. Dock ska inte buskspeletcampingområdena försummas, då de riktiga höjdarna även kan dra sig tillbaka till sin husvagn, då munnen är torr.

Bingsjöstämman arrangeras av Föreningen Bingsjöstämman som består av tre parter: Folkmusikens Hus, Dalarnas Spelmansförbund och Bingsjö by. Stämman har under åren 2008, 2009 och 2010 också varit miljöcertifierad som ett miljödiplomerat arrangemang av Håll Sverige Rent.[1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”http://www.hsr.se/sa/node.asp?node=1708” (HTML). http://www.hsr.se/. http://www.hsr.se/sa/node.asp?node=1708. Läst 9 augusti 2010.