Bioekonomi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Biobaserad ekonomi eller bioekonomi refererar till all ekonomisk aktivitet som kommer av kunskap om biologiska processer och bioteknologi. Bioekonomi är enkelt uttryckt ett klokt sätt att leva utan att förbruka jordens ändliga resurser.

Forskningsrådet Formas definition av bioekonomi:

"En hållbar produktion av biomassa för att möjliggöra en ökad användning inom en rad samhällssektorer. Syftet är att minska klimatpåverkan och användningen av fossila råvaror. Ett ökat förädlingsvärde av biomassa, samtidigt som energiåtgången minimeras och näring och energi tas tillvara från slutprodukterna. Syftet är att optimera ekosystemtjänsternas värde och bidrag till ekonomin."

Bioekonomi definieras lite olika i olika delar av världen. Det skiljer bland annat vilka sektorer man räknar in. En tydlig och konsekvent definition av bioekonomi på EU-nivå skulle vara välkommet för att underlätta dialog och utveckling.  

Utvecklingen av biobaserad industri och/eller bioteknologi samt deras tillämpningar inom jordbruk, skogsbruk, hälsovård, skogsindustrier, kemiindustrier och energiindustrier är klassiska exempel på bioekonomiska aktiviteter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]