Formas

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas)
DepartementMiljödepartementet
Organisationstypstatlig förvaltningsmyndighet
KommunStockholm
LänStockholm
Organisationsnr202100-5232
GeneraldirektörIngrid Petersson
Webbplatswww.formas.se

Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas) är ett svenskt forskningsråd och en statlig myndighet under Miljö- och energidepartementet. Formas vill bidra till att stödja framstående forskning inom hållbar utveckling. Formas uppdrag från regeringen är att främja och stödja grundforskning och behovsmotiverad forskning inom områdena miljö, areella näringar* och samhällsbyggande.

Den forskning som stöds ska vara av högsta vetenskapliga kvalitet, och av relevans för rådets ansvarsområden. Formas får också finansiera utvecklingsverksamhet i begränsad omfattning.

Areella näringar är ett samlingsbegrepp för näringar som använder biologiska och naturgeografiska resurser på land och i vatten. Hit räknas jordbruk, skogsbruk, fiskerinäring, jakt och rennäring.

Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande bildades 1 januari 2001 som ett led i en större förändring av organisationen för statlig svensk forskningsfinansiering. Formas tog över den roll som Byggforskningsrådet (BFR) och Skogs- och jordbrukets forskningsråd (SJFR) tidigare haft, och även vissa uppgifter från Forskningsrådsnämndens (nuvarande Vetenskapsrådet) och Naturvårdsverkets verksamheter.

Formas är även internationellt engagerat som deltagare i JPI Urban Europe-samarbetet.[1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Formas webbplats om JPI Urban Europe Arkiverad 8 december 2015 hämtat från the Wayback Machine.