Biuretprovet

Från Wikipedia
Den karakteristiska färgen hos ett positivt biuretprov.

Biuretprovet är en metod för att påvisa peptidbindningar som finns i proteiner och peptider. Provet är baserat på reaktionen mellan kopparjoner och peptidbindningar i en alkalisk lösning. En violett färgreaktion tyder på närvaron av proteiner, eftersom de har stora mängder peptidbindningar.

Provet består i att en lösning av natriumhydroxid (NaOH) eller kaliumhydroxid (KOH), koppar(II)sulfat (CuSO4) samt dubbelsaltet natriumkaliumtartrat (KNaC4H4O6), som normalt är blå, färgas violett när det reagerar med proteiner och rosa när det reagerar med mindre peptider. Provet har egentligen inget med biuret att göra annat än att biuret är den enklaste peptiden som kan påvisas med provet.

Den blå/lila färgen uppstår när aminogrupperna -NH- i proteinet tillsammans med koppar(II) bildar ett basiskt blått komplex [Cu(-NH-)4]2+, som dock ibland kan vara genomskinligt.

Biuretprovet liknar Trommers prov på reducerande sockerarter, i det att bägge bygger på färgförändringar när kopparjoner är komplexbundna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Biuret test, tidigare version.
  • Whitford, David (2005). Proteins: Structure and function. Chichester: John Wiley & Sons. sid. 33. ISBN 978-0471-49894-0