Blå Flagg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För blå flagga inom motorsport, se Racingflagga.
Blue Flag Logo.svg
Badplats i Kroatien med Blå Flagg.

Blå Flagg är en internationell miljöutmärkelse som beviljas badplatser och småbåtshamnar som uppfyller vissa kriterier som rör vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation. Blå flagg startades 1985 av miljöförespråkare i Frankrike, som värnade om de marina miljöerna. Under det Europeiska miljövårdsåret 1987 etablerades Blå Flagg på flera håll i Europa. Idag leder organisationen Foundation for Environmental Education, FEE, arbetet. Håll Sverige Rent har varit samordnare för Blå Flagg i Sverige 1994-2012 men idag sköts Blå Flagg av organisationen Blå Flagg Sverige.

Kvalitetsutmärkelse[redigera | redigera wikitext]

För att få utmärkelsen måste man uppfylla kraven för vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation. Uppfylls inte kraven vid en stickprovskontroll, så kan flaggan halas. Utmärkelsen måste sökas på nytt varje år.

Symbol[redigera | redigera wikitext]

Badplatser och hamnar med Blå Flagg får hissa en blå flagga, med blå vågor inne i en vit cirkel, som symboliserar de flaskposter man i början använde för att kartlägga varifrån skräpet kom.

Blå Flagg i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Småbåtshamnen i Simrishamn fick som första hamn Blå Flagg 1994. År 1995 fick badstranden i Tylösand utanför Halmstad flaggan som första badstrand.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]