Blanksvart rödrock

Från Wikipedia
Blanksvart rödrock
Status i Sverige: Starkt hotad[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningSkalbaggar
Coleoptera
FamiljKnäppare
Elateridae
SläkteAmpedus
ArtBlanksvart rödrock
A. nigerrimus
Vetenskapligt namn
§ Ampedus nigerrimus
AuktorLacordaire, 1835
Hitta fler artiklar om djur med

Blanksvart rödrock (Ampedus nigerrimus) är en art i insektsordningen skalbaggar som tillhör familjen knäppare.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Denna skalbagge har en kroppslängd på cirka 9 millimeter. Dess kroppsform är långsmalt oval och i jämförelse med andra närbesläktade arter av knäppare relativt bred. Färgen är vanligen svart, både på kropp, ben och antenner.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Blanksvart rödrock finns i mellersta och östra Europa. I Norden har den hittats på ett fåtal platser i Danmark och Sverige.

Status[redigera | redigera wikitext]

Den blanksvarta rödrocken är vanligast i östra Europa. I mellersta Europa betraktas den som sällsynt. I Sverige var arten av Artdatabanken upptagen i 2005 års Rödlista som akut hotad och det uppskattades inte finnas mer än 250 reproduktiva individer kvar. Det största hotet mot arten angavs som bristen på grov, brunrötad ekved, till vilken artens larvutveckling är starkt knuten. I 2010 och 2015 års rödlista anges den som starkt hotad.[2][1] Även i Danmark är arten mycket sällsynt och har försvunnit från många områden där den tidigare hittats.[3]

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Som larv lever den blanksvarta rödrocken av gammal och ganska fuktig ekved som är angripen av brunröta. Till viss del livnär sig larver troligtvis även genom predation på andra insektslarver, som larver av olika myggor och flugor. Det tar flera år för larven att utvecklas så långt att den är redo att förpuppa sig. Förpuppningen sker under slutet av sommaren och den fullbildade skalbaggen, imagon, övervintrar i puppkammaren och kommer fram i början av maj följande vår.

Referenser[redigera | redigera wikitext]