Bleking

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bleking har minst två olika betydelser inom folkmusik och folklig dans.

* Dels en variant av polska, en sorts folkmusik och tillhörande folkliga pardans, från Västergötland. (Ev. även från angränsande delar av Småland.)

* Dels en folkdans i 4/4-takt, som dansas parvis.

(Folklig dans avser danser som dansades av allmogen fram till slutet av 1800-talet och på . [På en del platser, t ex Kungsviken i Bohuslän, fram till ca 1920 och på ett fåtal platser, främst i Dalarna, har bruket inte upphört.] Folkdans är huvudsakligen uppvisningsdanser, ofta skapade under den nationalromantiska epoken runt sekelskiftet 1800–1900 av balettmästare. De dansas främst av folkdanslag och har oftast inte dansats folkligt.)

Bleking - en variant av slängpolska från Västergötland

Bleking är en variant av slängpolska från Västergötland (och troligen även angränsande delar av Småland) i jämn 3/4-takt, vilken ibland kan upplevas som 2/4-takt. Namnet används både om musiken (folkmusik) samt tillhörande folkliga pardans. Dansen har likheter med småländsk slängpolska.

Noter till blekingar kan hittas bland annat i Svenskt visarkivs bok "Svenska Låtar, Västergötland". Spelmannen Carl Aron Hakberg, född 1856, finns många blekingar i tradition efter. Han föddes i Ulricehamn, familjen flyttade till Falköping när han var årsgammal och senare flyttade han till Skövde. Han ska främst ha lärt sig sina låtar efter sin far (från Ulricehamn, död 1875) då några fiolspelmän inte ska ha funnits i trakten där Carl Aron växte upp.

Namnet bleking har inget med landskapet Blekinge att göra. Flera möjliga förklaringar finns till namnet varav en är att karaktären är lugn som bleke (vindstilla).

(Kan du mer om musiken eller dansen. Vänligen komplettera.)

Video med musik och dans. (Låten, som är en av de vanligaste efter Carl Aron Hakberg, spelas här lite raskare än vanligt.): https://www.youtube.com/watch?v=QmsreqfhP-s

Bleking – en svensk folkdans

Bleking är en svensk folkdans i 4/4-takt, som dansas parvis i "sluten fattning", det vill säga kavaljeren håller damen vid midjan och damen kavaljeren på axlarna.

Dansen är rätt livlig och består av jigg och "blekingsteg" i två turer.

Denna dans finns med i Svenska Folkdansringens "gröna boken" Beskrivning av SVENSKA FOLKDANSER, del 1 på sidan 38. Normal finns i ”gröna boken” uppgifter om uppteckning m.m. För Bleking finns däremot inte någon beskrivning om varifrån dansen kommer, vilka som varit uppgiftslämnare etc.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]