Folkdans

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om folkdans i allmänhet. Se även svensk folkdans.
Folkdans i Bohuslän, Sverige

[källa behövs] Folkdans som begrepp innefattar danser som har en bestämd form och utförande och baseras på hur människor från en särskild geografisk plats eller social bakgrund dansar olika danser på olika sätt. I samtliga länder i Asien kallas folkdans den dans som hovet har dansat. Folkets dans har inte alltid noterats. Nuförtiden har folkdans ofta en stor betydelse för nationalidentiteten. Folkdans kan man också kalla dans som folket har dansat och som inte har varit avsett för uppvisning på sken fast senare i tiden har man ofta uppträtt. Folkdans är en tradition, folkdansen baserar sig inte på innovation (fast som alla folktraditioner, ändrar de sig med tiden). Tidigare lärde nya dansare sig att dansa folkdans informellt utan kurser, men nuförtiden finns det folkdanslärare, tävlingar osv.

[källa behövs] Dans är troligtvis universiellt. Alla folk har danser där man rör på sig till musik eller utan musik. Dans kan vara rituellt (bröllopsvals, religiösa danser) men dans kan också vara ett sätt att trivas tillsammans och träffa andra.

Folkdanser från Nordeuropa liknar varandra. Man kan också höra bekanta melodier i andra länders folkmusik. O andra sidan är danser ett modefenomen. Även i Sverige har man dansat olika danser under århundraden.

Terminologi[redigera | redigera wikitext]

Termen "folkdans" har man också förknippat med historiskt viktiga danser i europeisk kultur och historia; typiskt från tiden före ca. 1900. Termer "etnisk dans" och "traditionell dans" används vid sidan, med ceremoniell dans ingående i traditionella danser.

Det finns ett antal moderna danser, till exempel hip hop, som har utvecklats spontant, men vanligt vis används inte "folkdans" utan "gatudans" istället. Om folkdans är det som "folket har dansat" kan man säga att hip hop är nuförtidens folkdans. I Skandinavien finns det ett fenomen som kallas för modern folkdans, men som folk aldrig har dansat. Det är improvisation eller koreografi till "modern folkmusik", musik med distinkta rötter i folkmusik eller spelmansmusik, men med komponenter, som tidigare har fattats i spelmansmusik: synkoperande sväng, instrument från andra kulturer (till exempel didgeridoo med nyckelharpa och fiol hos gruppen Gjallarhorn)[1]. Modern folkdans är ofta dansteater, men koreografier, som liknar de ursprungliga folkdanskoreografierna som noteras, finns också.

Termerna "etnisk" och "traditionell" används när man vill understryka de kulturella rötterna. Ur denna synvinkel är nästan alla folkdanser etniska. När samtliga danser, till exempel polka, träffas i flera länder, är det bra att specificera "svensk polka", "amerikansk polka" eller "finsk polka".

Alla etniska danser är inte folkdanser. Rituella danser är inte folkdans. De kallas ofta religiösa danser. De kan ändå vara typiska för en etnisk grupp.

Europa[redigera | redigera wikitext]

A Ball de bastons käppdans från Katalonien
Folkdans med glas i PaphosCypern

Typer av europeiska folkdanser:

Några koreograferade danser, till exempel kontradans och modern western square dance, kallas folkdans fast det är disputabelt. Kontradans har gemensamt med både dansteater eller modern folkdans och socialdans. De flesta kontra- och sällskapsdanserna har sina rötter i folkdans och har sedan raffinerats.

De som har erfarenhet om folkdans kan ofta bestämma från vilket land någon dans härstammar. Även om grannländernas danser har liknande särdrag har kulturer sina egna känneteken. Folkdanser har dansats länge innan politiska gränser har dragits. Till exempel har serbiska, bulgariska och kroatiska danser ibland liknande figurer, namn eller musik.

Mellanöstern och östra och södra Asien[redigera | redigera wikitext]

Sydöstra Asien[redigera | redigera wikitext]

  • Cariñosa är den inofficiella nya folkdansen från Filippinerna i stället för tinikling
  • Odori traditionell eller modern japansk dans man dansar på gatorna i långa tåg. Alla kan delta.
  • Buyo japansk dans geishorna och dansartister dansar

Latinamerika[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [:fi:Gjallarhorn_(yhtye)|Gjallarhorn]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]