Bloatware

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bloatware (av engelskans svällande vara) är medföljande mjukvara som tar onödigt stor plats i minnet och som tillför en funktion som användaren inte efterfrågat. Bloatware gör systemet märkbart långsammare, använder mer minne eller processorkraft, eller ställer högre krav på hårdvara än den tidigare versionen. Samtidigt innebär bloatware för användaren endast tveksamma märkbara förbättringar. Detta är bland annat vanligt på nyare datorer och smarttelefoner, där det förutom nödvändig mjukvara såsom operativsystem ofta finns inkluderat extra mjukvara. Det kan vara "prova på"-versioner av antivirusprogram eller Office-paket, DVD-uppspelare eller liknande.

Termen används även inom mobiltelefonivärlden där motsvarande gäller för så kallade appar. Alla de stora tillverkarna av mobila operativsystem har appar som i sig inte behövs för att systemet skall fungera men som ändå inte går att ta bort, men de kan ofta inaktiveras istället. Då syns de inte men tar fortfarande upp lagringsutrymme. Att helt kunna ta bort dem har varit efterfrågat av användarna, men den enda möjlighet som finns är att, som det heter, "roota" eller "jailbreaka" telefonen. I likhet med Windows-exemplet ovan, har de flesta smarta mobiltelefoner även ett antal appar som användaren kan betrakta som oönskade, men samtidigt är det i första hand tredjepartsinstallationer (till exempel appar som tillverkaren, försäljaren eller distributören av telefonen lagt in) som torde vara de mest irriterande i mångas ögon.

Exempel på sådana appar är för Apples del Tidningskiosk, iTunes och Aktier samt för Androids del Gmail, "nyheter och väder" och Play Spel.

Bloatware kallas ibland även foistware.

Referenser[redigera | redigera wikitext]