Bloatware

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Bloatware är medföljande mjukvara som tillför en funktion som användaren inte efterfrågat. Bloat gör systemet märkbart långsammare, använder mer minne eller processorkraft, eller ställer högre krav på hårdvara än den tidigare versioner samtidigt göra bara tvivelaktiga användaren märkbara förbättringar. Detta är bland annat vanligt på nyare datorer och smarttelefoner, där det förutom essentiell mjukvara såsom operativsystem ofta finns inkluderat extra mjukvara. Exempelvis "prova på"-versioner av antivirusprogram eller Office-paket, DVD-uppspelare, eller liknande. Microsofts förinstallerade program Internet Explorer och Windows Media Player kan uppfattas som exempel på sådana,[1] och kan i motsats till tredjepartsprogram inte lika enkelt kan raderas. De är på så sätt integrerade i operativsystemet, och följer oavsett om man installerat med hjälp av en ren Windowsskiva eller använt den som tillverkaren av datorn skickat med).

Termen används också inom mobiltelefonivärlden där motsvarande gäller så kallade appar. Android-telefoner ger ingen möjlighet att helt ta bort inbyggda appar men de kan inaktiveras, något som infördes i och med Android version 4. Då syns de inte men tar fortfarande upp lagringsplats. Att helt kunna ta bort dem har varit efterfrågat av användarna men den enda möjligheten som finns, är att som det heter, "roota" telefonen. Detsamma gäller att "jailbreaka" en Iphone för att kunna ta bort inbyggda appar där. I likhet med Windows-exemplet ovan, har en ren Android-telefon även den ett antal appar som användaren kan betrakta som oönskade, men samtidigt är det i första hand tredjepartsinstallationer (t.ex. appar som tillverkaren av telefonen lagt in, när de modifierar Android) som torde vara de mest irriterande i mångas ögon.

Bloatware kan således sägas vara redundant eller icke efterfrågad mjukvara som medföljer vid köp av efterfrågad mjukvara eller hårdvara. Termen får sägas vara något "negativt" rotad.

Bloatware kallas ibland även Foistware.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Definition - What does Bloatware mean?”. http://www.techopedia.com/definition/4237/bloatware. Läst 9 oktober 2013.