Block (enkel maskin)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Block på ett skepp som del av talja, det mindre också för att ändra dragkraftens riktning.

Block kallas en enkel konstruktion som kan användas ensamt för att ändra riktning på en dragkraft, eller i par som en talja i en hissanordning som ger utväxling mellan kraft och väg. Blocket räknas traditionellt till de sex enkla maskinerna.

Blocket består av ett fast blockhus, i vilket ett eller flera hjul är parallellt upphängda. Om blocket används i par, som en talja, bör de ha lika många hjul (trissor) eller den ena ett hjul mer. Ett rep eller en vajer fästs vid det ena blocket och får sedan löpa fram och tillbaka mellan blocken, turvis runt de båda blockens hjul. När man sedan drar i repet fördelas den inhämtade repmängden jämnt på var och en av slingorna, och ju fler slingor, desto mindre blir alltså avståndsminskningen mellan blocken då man drar in en viss mängd rep. Enligt grundläggande mekaniska samband ger detta en multiplikation av den insatta dragkraften. Det man vinner i lyftkraft får tas igen i ökad längd lina att dra hem.

Till totalresultatet måste dock tillföras att taljans massa ökar den totala massa som måste hissas upp, varför den erforderliga dragkraften vid användande av tung talja inte utan vidare kan beräknas som kvoten mellan nyttolastens vikt och antalet slingor.

Motoriserad kedjelyft
Block och talja, fyra varianter.

Kedjeblock[redigera | redigera wikitext]

I kedjeblock är mekanismen ett par kugghjul som ger utväxling av handkraften. Ett kedjeblock består av en inkapslad kuggmekanism (med plåtkåpor) och två kedjor. Den ena kedjan är ihopsvetsad och dras alltså runt varv efter varv, den andra kedjan - lyftkedjan - löper då i sakta mak längs kuggmekanismen. Lyftkedjan har typiskt en krok i änden. Kedjeblocket självt hängs med en annan krok.

Ett spaklyftblock är en variant av ett kedjeblock som istället för en handkedja har en spak.

En kedjelyft är en motoriserad variant.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]