Bloomers

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En variant av bloomers

Bloomers var en dräkt med långa och vida byxor som ibland snördes ihop vid vristerna. De bars tillsammans med kjolar som slutade strax nedanför knäna. Klädseln skapades i mitten av 1800-talet i USA, som en rationellare dress för kvinnor och i protest mot dåtidens mode med korsetter, snörliv och långa, tunga kjolar som hindrade kvinnors rörelsefrihet.

Idén till kostymen kom från Elizabeth Smith Miller (Libby Miller), men den som gjorde dressen känd var Amelia Jenks Bloomer, som drev en kampanj för den "rationella dressen" i sin tidning The Lily. Amelia Bloomer publicerade också en bild av sig själv iförd den rationella dressen. I folkmun fick den därför snabbt namnet "Bloomerdress" eller "bloomers".

Flera av dåtidens feminister som kämpade för kvinnors rösträtt i USA började använda bloomers. Men de som bar dressen offentligt hånades och förlöjligades, både direkt och i tidningarna. Därför kom klädreformen av sig redan efter några år.

Men bloomers återkom i slutet av 1800-talet, framför allt tack vare de kvinnor som ville utnyttja sekelskiftets stora kommunikativa uppfinning: velocipeden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • NE
  • Nordisk Familjebok

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]