Trosor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tre olika trosor.

Trosor är underbyxor, ofta tätt sittande, för kvinnor och flickor som motsvarar kalsonger för män och pojkar.[1] Trosor kan även avse kalsonger utan gylf för män.[1] Idag finns plagget i ett flertal olika standardiserade utföranden.

Det var först mot slutet av 1950-talet då nylonet gjort sitt intåg i modebranschen som trosorna började få den form som är vanligare idag. Här en reklam från 1971.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ordet introducerades under 1900-talet och ett tidigt exempel på svenska förekommer i en artikel i Falu-Kuriren 1904.[2] Ordet härstammar sannolikt från franskans trousse(s).[3] Även om begreppet trosor dyker upp i början av 1900-talet är det först framåt 1950-talet då nylonet och andra konstfibermaterial blir populära inom klädbranchen som plagget börjar få den utformning som är vanligare idag. Mot slutet av 1950-talet har trosan blivit en mindre och mera kroppsnära underbyxa. Modet under 1960-talet med korta, snäva kjolar förändrade även trosornas form, som blev mindre och fick högre skärning. I slutet av 1970-talet kom de första stringtrosorna.

olika trosmodeller.

Modeller och material[redigera | redigera wikitext]

Trosor finns i flera olika modeller, som boxertrosor, hipsters, hotpants, stringtrosor, tanga, g-string och c-string. Ett vanligt material är bomull men många andra förekommer som siden, silke och blandmaterial med polyamid, elastan, lyocell, mikrofiber, tencel och liknande. Det är också vanligt med spets.

Boxertrosor, precis som boxerkalonger, har ben. Tidigare var det löst sittande, som boxarnas byxor vilket givit dem dess namn, men introducerades senare som ett tätt sittande plagg.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Trosa SAOB spalt T2657; tryckår 2005
  2. ^ Falu-Kuriren (1904-08-17) sid:4
  3. ^ Svenska Akademiens ordbok: trosa