Hoppa till innehållet

Bluette (polka)

Från Wikipedia

Bluette, op. 271, är en polka-française av Johann Strauss den yngre. Den framfördes första gången den 23 november 1862 i Redouten-Saal i Wien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Johann Strauss den yngre hedrade sina tre fruar med var sin danskomposition. Sålunda lever Angelika Dittrichs namn vidare i Kuß-Walzer (op. 400) och Adele i Adelen-Walzer (op. 424). Strauss första hustru var mezzosopranen Jetty Treffz (1818-78), som han gifte sig med i augusti 1862. Hon visade sig genast vara en ovärderlig partner för sin ofta oorganiserade och finansiellt naive make. Förutom sina hushållsplikter var hon rådgivare när det gällde konstnärliga och ekonomiska ärenden, översättare, privatsekreterare och till och med kopist. Det var till Jetty som Johann skrev polkan Bluette som han dirigerade vid det första framförandet den 23 november vid en maskeradbal i Redouten-Saal i Hofburg. Titeln kommer från teatervärlden och anspelar på Jettys förflutna som operasångerska.

Om polkan[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 3 minuter och 54 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (sidan 25) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 7 på CD nr 6.