Polka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med polska (musik och dans) eller polsk dans.
För godissmaken, se polkagris.
"Polkan, dansad på Kröningsbalerne i Stockholm år 1844."

Polka är en dans i livlig tvåtakt med upp till 60 taktslag per minut och accentuerad första taktdel.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Polkan uppstod på 1830-talet i Böhmen, då en del av Österrike men nu västra delen av Tjeckien. Ursprungligen hade dansen flera turer, men dansas nu som par- och runddans. Polketten var på mode inom societeten ända fram till slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, och var näst vals en av de mest omtyckta danserna.[1]

Namnet kommer av det tjeckiska pulka, halva (halvsteg), då dansen utförs med små hoppande steg. Polkan är fortfarande vanlig i tjeckisk folkmusik, och har spritts både i Europa och i Nord- och Latinamerika.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Polka dansas på taktdelarna 1, 1å och 2 i valsbana med lätt hoppande steg och rotation ett varv på 4 taktdelar. (Valsbana innebär att dansarna förflyttar sig runt lokalens dansgolv i motsols varv. Begreppet dansriktning innebär därför en rörelse motsols runt lokalen längs dansgolvets ytterkant .)

För den (normalt kavaljeren) som börjar med ryggen inåt dansgolvets mitt blir stegen vid medsols omdansning: Vänster ben förs några decimeter åt sidan i dansriktningen och vänster fot sätts ner (1), höger fot sätts ner intill vänster (1å), vridning ett kvarts varv medsols och vänster fot isätts efter ett kort steg bakåt och i dansriktningen (2), här passerar man framför danspartnern, ny vridning ett kvarts varv medsols och höger fot sätts i åt sidan (1) i dansriktningen, vänster fot sätts ner intill höger (1å), vridning ett kvarts varv medsols och höger fot isätts efter ett kort steg framåt i dansriktningen (2), varvid man passeras av sin danspartner. Damen börjar normalt med ryggen utåt och med det steg som beskrivs för det andra (1). Rotationsriktningen byts, normalt vid ett reprisskifte, genom att en takt dansas uppstannande med tre steg på (1), (1å) och (2) så gott som på stället, varefter dansen tar ny fart med rotation åt andra hållet och med steg spegelvända mot det ovan beskrivna.

Motsvarande steg dansade till musik i 3/4 takt kallas polkettering. (Dansen sker då på taktdelarna 1, 2, 3 istället för 1, 1å, 2. Ett varv dansas därför på sex istället för fyra taktdelar, vilket gör dansen betydligt lugnare.)

Klassisk musik[redigera | redigera wikitext]

Inom den klassiska musiken komponerades många polkor av Johann Strauss d.ä. och d.y.. Även Bedrich Smetana har gjort ett par kända polkor, en i operan Brudköpet och en annan som ett inslag i den symfoniska diktsamlingen Mitt land (Má vlast).

Varianter av polka[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Band 21. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 935-936