Bolivarianism

Från Wikipedia

Bolivarianism är ett politiskt ideal bestående av pan-latinamerikanism, socialism och national-patriotism. Bolivarianismen har fått sitt namn från den venezuelanska generalen och revolutionären Simón Bolívar som ledde kampen för självständighet i stora delar av Sydamerika mot den spanska kolonialismen. Det är populärt i delar av Sydamerika , i synnerhet i Venezuela.

På senare år har begreppet kommit att förknippas med Hugo Chávez pan-sydamerikanska vision och den socialistiska samhällsomdaningen för Sydamerika, med sin början i Venezuela, även kallad den bolivarianska revolutionen. I samband med World Social Forum i brasilianska Porto Alegre deklarerade Chávez att den demokratiska socialismen är en integrerad del av bolivarianismen, och att den nya socialismen är humanistisk, som inte ger maskiner eller staten företräde.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sojo, Cleto A. (Venezuela Analysis, 31 Jan 2005). "Venezuela’s Chávez Closes World Social Forum with Call to Transcend Capitalism" Arkiverad 29 maj 2007 hämtat från the Wayback Machine.. Retrieved 20 Oct 2005.