Borghesia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Borghesia är ett slovenskt kroatiskt Electronic Body Music-band, som bildades i Ljubljana 1982.

Medlemmarna i Borghesia ingick från början i en vänsterradikal teatergrupp, innan de så småningom började uppträda själva. Namnet Borghesia är italienska för borgarskap, medelklass (jfr engelskans & franskans bourgeoisie). Med tanke på att bandet bestod av medlemmar ur en alternativ teatergrupp är det inte otänkbart att Luis Buñuels Oscarsbelönade udda film Borgarklassens diskreta charm (1972) har inspirerat till namnet. (Originaltitel: Le charme discret de la bourgeoisie.) Deras album, Ljubav Je Hladnija Od Smrti från 1985, kan översättas till Kärlek kallare än döden, efter den första filmen av Rainer Werner Fassbinder.

De två första inspelningarna påverkades av new wave, electro-pop, disco, ebm. Bandet ändrade inriktning mot ebm från den tredje albumet. Deras ljudinspelningar och videos anspelar ofta på fetischism.

Bandet tog en paus mellan 1995 och 2009. I januari 2010 släppte de en samlings-CD, inklusive låtar från deras tidigare album. 2014 släppte Borghesia en ny skiva, "And Man Created God" (Metropolis Records) och gjorde en chockerande comeback med ett fullt band och nytt sound, som är mer rock orienterad med mångfald av influenser och stilar (folk, electro, industriellt, etc).

Bandet består idag av:
Aldo Ivančič - programming, drums
Dario Seraval - vocals
Ivo Poderžaj - vocals
Irena Tomažin - vocals
Jelena Rusjan - bass, vocals


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]